BNM atenționează: „Dacă sunteți contactați de cineva care vă cere datele personale și se prezintă drept angajat BNM, sunteți victima unei escrocherii”

  • 11 Septembrie 12:19
BNM atenționează: „Dacă sunteți contactați de cineva care vă cere datele personale și se prezintă drept angajat BNM, sunteți victima unei escrocherii”

Angajații Băncii Naționale a Moldovei (BNM) nu contactează telefonic sau prin alte mijloace nici o persoana fizică sau juridică pentru a cere date personale. Atenționarea a fost făcută astăzi de către BNM în contextul deconspirării de către oamenii legii a unui caz de escrocherie prin care a fost permis accesul neautorizat la cardul de plată pentru a sustrage mijloacele bănești.

„Dacă sunteți contactați de cineva care vă cere datele personale și se prezintă drept angajat BNM, sunteți victima unei escrocherii!”, a precizat BNM.

În aceste condiții, BNM a reiterat necesitatea menținerii unui grad înalt de confidențialitate a datelor de pe cardul de plată, care constituie informații personale ce nu trebuie divulgate sub nicio formă, nici măcar reprezentanților instituțiilor bancare.

Pentru a sprijini publicul în protejarea eficientă a datelor personale și pentru a oferi informații detaliate despre măsurile de securitate a informațiilor asociate cardurilor de plată, Banca Națională a elaborat un set de recomandări care sunt accesibile pe pagina web.

Astfel, cetățenii sunt îndemnați să păstreze cardul în condiții ce ar exclude deteriorarea, pierderea și furtul acestuia sau compromiterea datelor înscrise pe el, să mențină secret codul PIN al cardului, codul CVV2/CVC2/CID sau orice altă parolă aferentă utilizării cardului de plată și să contacteze imediat banca în cazul apariției unei suspiciuni cu privire la deținerea neautorizată a cardului de către alte persoane.

Totodată, pentru a preveni situațiile de fraudă, cetățenilor li se recomandă să activeze opțiunea de aplicare a limitelor valorice pentru operațiunile efectuate prin intermediul cardului de plată. Limita reprezintă valoarea maximă a tranzacțiilor sau un număr maxim de operațiuni care se pot efectua zilnic/săptămânal/pentru o anumită perioadă, din contul de plăți la care este atașat cardul de plată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău