BNM anticipează o schimbare a traiectoriei ratei anuale a inflației

  • 15 Noiembrie 2022 19:39
BNM anticipează o schimbare a traiectoriei ratei anuale a inflației

Inflația anuală va atinge nivelul maxim în trimestrul al IV-lea. Ulterior va intra într-o nouă fază, diminuându-se pentru următoarea perioadă prognozată. Scăderea inflației va avea loc pe toate componentele, arată prognoza Băncii Centrale, transmite IPN.

Luând în calcul prognozele curente, BNM urmează să treacă de la o politică monetară restrictivă la una stimulativă. Se urmărește crearea unor condiții prielnice de finanțare pentru mediul de afaceri și populație.

Prezentând ultimul raport asupra inflației din anul curent, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că, deși urmează o schimbare de traiectorie a ratei anuale a inflației, trebuie luate în calcul și eventuale riscuri și incertitudini pentru perioadă de prognoză ce urmează. BNM va continua să monitorizeze situația și, la necesitate, va interveni cu ajustările de rigoare.

Printre principalele incertitudini interne se numără asigurarea cu necesarul de resurse energetice și prețul acestora, ajustarea tarifelor, fluxul refugiaților, precum și condițiile meteorologice, precizează un comunicat de presă al BNM. Riscurile externe vizează oferta redusă pe plan mondial, cotații înalte la resurse energetice și alte materii prime. În același timp, multe incertitudini rămân legate de războiul din Ucraina.

Următorul raport asupra inflației BNM îl va prezenta în februarie 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău