BNM a suspendat toate contractele cu angajații ale căror nume apar în „furtul miliardului”

  • 05 Februarie 12:09
BNM a suspendat toate contractele cu angajații ale căror nume apar în „furtul miliardului”

Începând cu data de 31 ianuarie 2023, angajații Băncii Naționale a Moldovei, care sunt inculpați în dosarul privind furtul miliardului deja au fost suspendați din funcție, a anunțat guvernatoarea BNM, Anca Dragu, răspunzând la întrebările instituțiilor mass-media din Republica Moldova în cadrul podcastului „Dă sens banilor”.

"În momentul în care un angajat este în conflict cu instituția, nu mai poate sta în instituție. Iar cadrul legal, cel din Moldova permite acest lucru. Repet, art.76 lit. g din Codul Muncii. Deci, nu se întâmplă o asemenea situație la nicio instituție - să ai un angajat care este inculpat, este în proces împotriva instituției și acela să aibă în continuare acces în instituție. Trebuie să înțelegem că vorbim despre principii", a declarat Anca Dragu, răspunzând la o întrebare pusă de Mold-Street.com.

Pe de altă parte guvernatoarea își exprimă regretul pentru că s-a ajuns la o așa situație și susține că se simte "destul de inconfortabil", pentru că e vorba de oameni, dar subliniază necesitatea de a clarifica "niște principii".

"Și, da, într-adevăr aceste măsuri ar fi trebuit să fie luate mai demult tocmai pentru a asigura această credibilitate a sistemului", a mai afirmat Anca Dragu.

Cât despre colaborarea cu instituțiile statului din domeniul aplicării legii, ea spune că este una foarte bună și deja BNM face o evaluare "a cadrului legal pentru a modifica legislația în vigoare astfel încât să fie posibilă protejarea martorilor, protejarea avertizărilor de integritate, dar și, clar, eliminarea celor care aduc atingere reputației sectorului bancar".

Ea mai menționează și că atunci când vine vorba despre sectorul bancar, este necesară o abordarea europeană.

"Contează foarte mult pe principiul de reputație. Adică și legea este făcută așa încât nu aștepți decizia finală a instanței, ci din momentul în care o persoană ajunge să fie inculpată, mai ales într-un caz atât de răsunător, trebuie izolată, cel puțin suspendarea contractului", mai afirmă Anca Dragu. 

Amintim că unul dintre argumentele invocate de parlamentarii moldoveni pentru demiterea lui Octavian Armașu, pe 21 decembrie 2023 a fost și existența unor suspiciunii de protecție din partea beneficiarilor fraudei pentru unele persoane cu funcții responsabile din cadrul instituției în investigarea și responsabilizarea beneficiarilor și complicilor lor în cazul fraudei bancare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău