BNM a stabilit prioritățile de supraveghere a sectorului asigurări pentru 2024

  • 15 Ianuarie 19:04
BNM a stabilit prioritățile de supraveghere a sectorului asigurări pentru 2024

Banca Națională a Moldovei (BNM), devenită începând cu 1 iulie 2023 autoritate de supraveghere a sectorului asigurări, continuă să își consolideze capacitățile de supraveghere prudențială a participanților profesioniști pe piața asigurărilor urmărind prevenirea și limitarea riscurilor specifice domeniului.

Pe parcursul anului 2024, eforturile de supraveghere ale BNM se vor concentra pe trei direcții-cheie: guvernanța internă a societăților de asigurări, riscul de subscriere, acoperirea cu active a rezervelor tehnice și a cerinței de capital minim.

Astfel, Banca Națională va evalua dacă societățile de asigurare dispun de un sistem de guvernanță solid și fiabil, care să includă o structură organizatorică clară, cu linii de responsabilitate bine definite, transparente și coerente, precum și cu procese eficiente de identificare, administrare, monitorizare și raportare a riscurilor.

De asemenea, BNM va atrage atenție modalităților de identificare, măsurare și monitorizare de către societățile de asigurare a riscului de subscriere, pentru a se convinge că acestea corespund reglementărilor în vigoare, dar și profilului de risc al acestora.

Totodată, în cadrul procesului de supraveghere BNM va urmări deținerea de către societățile de asigurare a unui nivel suficient de active destinate să acopere rezervele tehnice și cerința de capital minim, necesar în vederea acoperirii obligațiunilor viitoare ale societăților de asigurare care decurg din polițele subscrise.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău