BNM a revizuit în scădere prognozele inflației pentru 2018

  • 07 Mai 2018 16:50
0%
00:00:00
00:00:00

Banca Națională a Moldovei a revizuit în scădere prognozele inflației pentru acest an. Astfel, dacă anterior se prognoza o rată medie a inflației de 3,7 %, acum reprezentanții BNM estimează o rată medie de 3,3% pentru anul 2018. Datele au fost prezentate astăzi, la o conferință de presă. 

Inflația anuală a scăzut de la 7,3% în decembrie 2017 până la 4,4% în luna martie a acestui an. Specialiștii Băncii Naționale a Moldovei estimează că în acest an vom avea o rată medie a inflației de 3,3%, deși în februarie prognozau o rată a inflației de 3,7 la sută. Prim-viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu, spune care sunt motivele scăderii ratei inflației.

„Traiectoria descendentă a ratei anuale la inflație a fost determinată, în cea mai mare parte, de prețurile la produsele alimentare, prețurile reglementate și cele la resursele energetice.”

O rată scăzută a inflației denotă că economia Republicii Moldova ar fi una slabă, opinează expertul Veaceslav Ioniță.

„Tot astăzi, cei de la Banca Națională au publicat și datele despre rezervele obligatorii, care se mențin la 40%. Aceasta înseamnă că economia noastră este foarte slabă. Capacitatea de absorbție a banilor este foarte proastă și BNM este nevoită să sterilizeze, adică să scoată din circuit 40 la sută dintre bani, pe care îi ține pe conturile sale și plătește dobânda. Deci, noi aveam o economie slabă, fragilă, care nu prea crește. Știți, inflația e ca și temperatura corpului, e rând când e temperatura 41, dar și atunci când e 27 tot este rău. Această inflație redusă arată slăbiciunea economiei noastre.”

Reprezentanții băncii centrale mai prognozează că în anul 2019 vom avea o rată medie a inflației de 4,9%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău