BNM a revăzut rata inflației pentru 2016

  • 27 Octombrie 2016 17:33
BNM a revăzut rata inflației pentru 2016

În trimestrul trei al anului curent, rata anuală a inflației a fost în diminuare cu 3,4 puncte procentuale comparativ cu trimestrul doi. În luna septembrie, inflația a fost de 3%, a menționat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Guvernatorul BNM a explicat această diminuare a inflației prin cererea modestă pe piața internă, reducerea temperată a prețurilor la produsele alimentare. Totodată, prețurile la serviciile reglementate, precum și la combustibil au fost cu 2% mai mici decât cele din septembrie 2015.  Acești factori au permis ca valoarea medie a inflației să coboare de  la 7,4%  în luna iunie la 3% în septembrie.

Potrivit guvernatorului, acest trend dezinflaționist se va menține, motivul principal fiind activitatea slabă a economiei, sub nivelul său de echilibru. Astfel, valoarea medie anuală a inflației va fi în anul curent de 6,3%, cu 0,4 p.p. mai puțin decât în  runda de prognoză din luna august. Pentru anul viitor, 2017  BNM prognozează o inflație de  4,6%, cu o creștere neesențială de 0,2 p.p față de prognoza anterioară.

Guvernatorul BNM a spus că reducerea ratei de bază la credite, ultima dată de la 9,5% la 9%, este o premisă pentru ca relansarea economică să se producă mai  rapid. Însă deciziile de politică monetară nu se pot reflecta imediat asupra  economiei. Totuși, rata dobânzii la creditele acordate de către sistemul bancar este cu mult mai mică decât anul trecut.

Cu referire la numărul mare al creditelor neperformante, Cioclea a spus că este și aceasta o consecință a stagnării economice. BNM va studia experiența europeană și instrumentele de ameliorare a acestui indicator. Pe de altă parte, dacă volumul de creditare bancară ar fi mai mare (în cazul unei activități economice susținute), procentul creditelor neperformante ar fi mai mic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău