BNM a majorat rata de bază

  • 31 Iulie 2019 17:57
BNM a majorat rata de bază

Comitetul executiv al Băncii Naționale a decis, cu vot unanim, să majoreze cu 0,5 puncte procentuale, până la 7,5 la sută anual, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, transmite IPN.

Potrivit BNM, aceasta reprezintă una din măsurile de diminuare a presiunilor inflaționiste, în condițiile unei creșteri persistente a cererii agregate. Cererea agregată este determinată de sporirea ritmurilor de creștere a salariilor, pensiilor și a altor venituri ale populației din prima jumătate a anului 2019, precum și de creșterea creditelor de consum.

Evoluția inflației este, de asemenea, influențată de majorarea prețurilor internaționale la produsele alimentare, majorarea prețurilor reglementate, precum și de politica stimulativă a ratelor dobânzilor la credite și depozite care alimentează consumul.

Potrivit BNM, majorarea ratei de bază va contribui, și la stabilizarea cursului valutar al monedei naționale, descurajând totodată intermedierea financiară în valută.

De asemenea, s-a decis majorarea ratelor de dobândă la creditele overnight cu 0,5 puncte procentuale, până la 10,5 la sută anual. Aceeași mărire este aplicată la depozitele overnight - de la 4,0 la sută până la 4,5 la sută anual.

Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă este menținută la nivelul actual de 42,5 la sută și, respectiv, de 17,0 la sută din baza de calcul.

Următoarea ședință cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 11 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău