BNM: Inflația se va ridica la 4,1%

  • 01 Noiembrie 2012 14:15
BNM: Inflația se va ridica la 4,1%

Banca Națională a Moldovei a revizuit prognoza asupra inflației, care se va ridica la 4,1 la sută, la sfârșitul acestui an, cu 0,2% mai mult față de ultima prognoză, făcută în luna august.

 

Petru anul viitor, BNM a anticipat o inflație de 5,3 la sută, cu 1,4 mai mult decât prognoza anterioară. Majorarea inflației a fost cauzată de creșterea prețului petrolului pe piețele internaționale și de scumpirea produselor alimentare. 

Experții Băncii Naționale a Moldovei au anticipat o creștere a prețurilor la produsele alimentare, până la sfârștul acestui an, dar și pe parcursul anului viitor.

Raportul Băncii Naționale mai constată că economia a regresat în trimestrul doi și va scădea și mai mult în trimestrul trei. Din cauza cererii slabe, importurile s-au diminuat cu 3,3 la sută , iar exporturile cu 15, 8 la sută, în luna august, față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemnea, s-a diminuat comerțul, industia, transporul de mărfuri,  dar și alte domenii, a precizat Dorin Drăguțanu.

În opinia analistului economic, Vlad Bercu, evoluția economiei până la sfârșitul acestui an, este deocamdată incertă, dar tentința este de creștere mai lentă decât anul trecut.

Datele Băncii Naționale mai arată că numărul creditelor noi și a depozitelor este în scădere, cu toate că s-a reușit reducerea continuă a ratei dobânzilor la credite, iar ratele depozitelor au crescut ușor și se ridică la 7,9%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău