Blue Monday 2021. Astăzi, 18 ianuarie, este cea mai deprimantă zi a anului

  • 18 Ianuarie 08:50
Blue Monday 2021. Astăzi, 18 ianuarie, este cea mai deprimantă zi a anului

Luni, 18 ianuarie, este „Blue Monday” (lunea tristă), o denumire din engleză ce desemnează cea mai deprimantă zi a anului 2021. Această titluatură se atribuie celei de-a treia zi de luni a fiecărui an. Stabilită după criterii mai mult sau mai puțin științifice în urmă cu 15 ani, această marcare a celei mai triste zi a anului este, de fapt, un prilej de a reflecta asupra uneia dintre bolile acestui secol: depresia, scrie Digi24.ro.

De „boala secolului” suferă unul din zece români. Așa numesc specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății noua maladie mondială: depresia. Studiile făcute în urmă cu mai mulți ani arătau că până în 2030, depresia risca să devină principala cauză a mortalității. Între timp, a apărut pandemia, lockdown-ul, izolarea care a accentuat acestei stări. În Japonia, de pildă, în octombrie 2020 au murit mai mulți oameni pentru că s-au sinucis decât oamenii care au murit de COVID în tot anul. Iar sinuciderile s-au înregistrat în special în rândul femeilor, relata CNN.

Blue Monday. De ce am fi triști în a treia luni din fiecare an

Teoria despre „Blue Monday” a apărut în 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall. Acesta a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula care este ziua cea mai deprimantă din an. A luat în considerare mai mulți factori: condițiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an și nivelul scăzut de motivație.

În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul de alcool și dulciuri din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun și a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va crește considerabil și nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare. 

Un alt motiv de depresie: vacanțele reprezintă deja doar o amintire îndepărtată. Nu în ultimul rând, se ia în considerare și faptul că mulți oameni urăsc zilele de luni. 

La toate acestea, în 2021 se adaugă condițiile speciale de pandemie, un factor pe care autorul teoriei nu l-a luat, desigur, în calcul. 

După primul studiu realizat de cercetătorul britanic pe această temă, în 2005, alte analize au întărit ipoteza „Blue Monday". Una dintre ele a demonstrat, de exemplu, că cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă, iar un alt studiu a evidențiat o anumită creștere a numărului cererilor de divorț care sunt depuse în instanță.

O teorie controversată

La origine, „Blue Monday” a făcut parte dintr-o campanie publicitară, lansată de o agenție de turism, care promova avantajele călătoriilor programate în luna ianuarie. Tocmai de aceea, această teorie a psihologului a fost contestată, unii acuzând că opinia publică este influențată  în mod voit, ca să-și programeze o vacanță în această perioadă, pentru a scăpa de starea de depresie.

Mai mult, în 2014, o companie de băuturi a contrazis această teorie, anunțând că „Blue Monday” nu este în cea de-a treia zi de luni a anului, ci în prima zi de luni a anului. Această zi, considera compania, este cea mai deprimantă, întrucât este prima luni la locul de muncă în noul an.

Un studiu realizat în urmă cu mai mulți ani pe un eșantion de 2.000 de britanici a arătat că persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai ușor de starea de depresie din această perioadă a anului. De asemenea, experții recomandă sporturile specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exercițiile la sală.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
3
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
6
Sun
2
Mon
1
Tue
3

Curs oficial BNM 25 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2724 -0.0311
USD 17.4859 -0.0428
RON 4.3636 -0.0055
UAH 0.6256 -0.0021
RUB 0.2378 0.0011
Arhivă Radio Chișinău