Bloomberg: UE studiază fezabilitatea utilizării activelor Băncii Centrale a Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei

  • 03 Noiembrie 2022 18:19
Bloomberg: UE studiază fezabilitatea utilizării activelor Băncii Centrale a Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei

Uniunea Europeană studiază fezabilitatea utilizării activelor băncii centrale rusești în valoare de miliarde de euro, deja înghețate de statele membre, pentru a ajuta la eforturile de reconstrucție a Ucrainei, potrivit unor persoane familiare cu acest subiect, citate de Bloomberg.

Discuțiile se află într-un stadiu incipient, iar experții juridici au fost însărcinați recent să analizeze posibilele opțiuni, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate discutând chestiuni confidențiale. Evaluarea dacă sau cum să se preia controlul asupra activelor este extrem de complexă și potențial periculoasă din punct de vedere juridic, scrie G4Media.

Dar, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina se prelungește în cea de-a noua lună și rundele de sancțiuni nu reușesc să-l descurajeze pe președintele Vladimir Putin, chiar dacă îi afectează economia, executivul UE de la Bruxelles analizează modalități de a-i tăia definitiv accesul la aceste fonduri.

Opțiunile s-ar concentra pe modul în care se poate eventual confisca o parte din cele aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale a Rusiei care au fost înghețate de UE, SUA și alți aliați după invazia Rusiei în Ucraina. Orice acțiune a UE s-ar concentra pe activele deținute în Europa, au declarat persoanele respective. Nu este clar ce active anume au fost înghețate în UE.

Problema a fost abordată cu SUA, au declarat două dintre persoane, dar nu este clar dacă administrația Biden va lua măsuri și pentru a confisca rezervele rusești deținute în dolari. În luna mai, oficialii Trezoreriei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la crearea unui precedent care ar descuraja alte bănci centrale străine să își parcheze activele în SUA. Confiscarea activelor băncilor centrale ar fi un câmp minat din punct de vedere juridic, iar drumul de la o hârtie cu opțiuni până la a deveni realitate într-o zi este lung.

Comisia Europeană „analizează cum să facă Rusia să plătească pentru distrugerile pe care le-a provocat” și a fost rugată de liderii UE „să prezinte opțiuni pentru utilizarea activelor înghețate pentru reconstrucția Ucrainei, în conformitate cu legislația UE și internațională”, a declarat purtătorul de cuvânt Christian Wigand, adăugând că „lucrările sunt în curs de desfășurare”.

Nepermis

Un purtător de cuvânt al Departamentului Trezoreriei SUA a refuzat să comenteze.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat în luna mai că, în opinia sa, o astfel de mișcare „nu este ceva permis din punct de vedere legal în Statele Unite”, dar că „este foarte natural ca, având în vedere distrugerile enorme din Ucraina și costurile uriașe de reconstrucție cu care se vor confrunta, să ne așteptăm ca Rusia să ne ajute să plătim cel puțin o parte din prețul care va fi implicat”.

Departamentul Trezoreriei și-a exprimat la vremea respectivă îngrijorarea cu privire la crearea unui precedent care ar descuraja alte țări să își stocheze activele băncii centrale în SUA.

Kremlinul a denunțat înghețarea rezervelor ca fiind ilegală și a declarat că va lupta împotriva oricărui efort de a le confisca în alte scopuri. „Vorbim despre un act internaționat de hoție, care încalcă totul”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov la 31 octombrie.

Opțiunea de garantare

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a declarat sâmbătă pentru grupul media german Funke, inclusiv pentru cotidianul Westdeutsche Allgemeine Zeitung, că rezervele înghețate ar putea fi păstrate ca garanție până când Rusia va participa voluntar la reconstrucția Ucrainei.

În luna mai, brațul executiv al UE a declarat că statele membre au raportat înghețarea unor active de aproximativ 23 de miliarde de euro ale băncii centrale rusești. Una dintre persoane a declarat că această cifră a crescut de atunci, dar nu a dezvăluit o sumă precisă, deoarece este încă în curs de evaluare.

Experții juridici încearcă cu prudență să analizeze situația și să vadă ce ar putea fi fezabil, a spus una dintre persoane. Orice propunere ar trebui să fie solidă din punct de vedere juridic și, de asemenea, să fie susținută de statele membre. Orice măsură de confiscare a activelor băncii centrale ar fi foarte importantă, iar unii membri ar putea fi reticenți în a o susține. Cu toate acestea, dacă măsurile sunt convenite și puse în aplicare, activele confiscate ar putea fi folosite pentru a contribui la costurile de reconstrucție postbelică a Ucrainei.

„Mecanismul de compensare”

Guvernul ucrainean solicită de luni de zile să transfere activele rusești înghețate în conturile sale ca despăgubire pentru a le folosi la reconstrucția țării devastate de război. Costul reconstrucției este estimat la 750 de miliarde de dolari, a declarat în septembrie premierul Denys Shmyhal.

„Lucrăm la acest lucru – astfel încât rezoluția corespunzătoare privind punerea în aplicare a unui mecanism internațional de compensare să fie susținută de ONU”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski la 20 octombrie. „Multe țări sunt deja dispuse să facă acest lucru. Cred că până la sfârșitul acestui an vom avea soluții reale, vom vedea un mecanism real”.

Separat, UE a analizat posibilitatea de a confisca activele rușilor sancționați prin extinderea listei de infracțiuni, cum ar fi spălarea banilor și corupția, pentru a include încălcarea sancțiunilor UE.

Normele actuale au împiedicat eforturile mai ample din cadrul blocului pentru a merge dincolo de înghețarea activelor. Activele sancționate sunt în prezent înghețate și, prin urmare, nu pot fi utilizate, deoarece ideea este că într-o zi acestea ar putea fi returnate dacă se renunță la restricții. Pentru a putea sechestra și utiliza activele, UE are nevoie de un temei juridic pentru a face acest lucru.

Blocul analizează, de asemenea, posibilitatea de a acorda noi puteri procuraturii sale nou înființate, a raportat anterior Bloomberg. Aceste puteri ar fi condiționate de planurile de a transforma evaziunea de sancțiuni într-o infracțiune în temeiul legislației UE.

Până în prezent, națiunile UE au înghețat active în valoare de aproximativ 17,5 miliarde de euro aparținând persoanelor și entităților rusești sancționate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău