Bloomberg: Rusia vrea mai mulți bani de la marile companii pe fondul creșterii costurilor războiului

  • 08 Ianuarie 18:28
Bloomberg: Rusia vrea mai mulți bani de la marile companii pe fondul creșterii costurilor războiului

Guvernul rus intenționează să colecteze sume mai mari de bani de la unii producătorii de materii prime, precum și de la companiile de stat, iar în paralel să reducă cheltuieile care nu au legătură cu apărarea, în contextul în care cresc costurile cu invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Printre propuneri se află dividende mai mari de la companiile de stat și „plăți unice” de la producătorii de îngrășăminte și cei de cărbune, conform unor instrucțiuni emise la mijlocul lunii decembrie de către premierul Mihail Mișustin, potrivit sursei citate, scrie G4Media. 

Măsurile Guvernului de la Moscova fac parte dintr-un efort mai larg de „mobilizare a veniturilor”. În plus, Executivul a alocat cheltuieli suplimentare în valoare de 175 de miliarde de ruble (2,4 miliarde de dolari) pentru a strămuta 100.000 de persoane din Herson în Rusia, ceea ce ar reprezenta o recunoaștere tacită a Kremlinului că există speranțe mici privind recucerirea acelor părți din Ucraina pe care forțele rusești le-au abandonat în toamna anului trecut.

Bugetul Rusiei este supus la presiuni din ce în ce mai mari în condițiile în care invazia Ucrainei a intrat în al doilea an, iar economia rusă se contractă ca urmare a sancțiunilor extinse impuse de SUA și Uniunea Europeană. Dividendele și taxele excepționale plătite de gigantul energetic Gazprom PJSC au permis Rusiei să înregistreze un excedent bugetar la finele anului trecut, însă cheltuielile mari din luna decembrie este posibil să fi adus bugetul statului rus pe deficit.

Sursele citate de Bloomberg susțin că o parte dintre fondurile suplimentare sunt necesare pentru a acoperi costurile care au legătură cu războiul. Sursele adăugă că nu a fost luată încă o decizie cu privire la mărimea dividendelor sau a „plăților unice”, pentru că acestea vor depinde de situația bugetară pe ansamblul anului 2022. Cu toate acestea, acolo unde este posibil, autoritățile ruse vor încerca să stabilească un nivel al dividendelor de peste 50% din profitul net al companiilor de stat, au dezvăluit sursele consultate de Bloomberg.

În încercarea de a echilibra situația bugetară, premierul Mihail Mișustin a ordonat o „optimizare” a cheltuielilor care nu au legătură cu apărarea și securitatea, care ar trebui să genereze economii de cel puțin 150 de miliarde de ruble.

În condițiile în care Rusia se pregătește pentru mai mulți ani de deficite bugetare și de imposibilitatea de a accesa piețele internaționale de obligațiuni, Guvernul de la Moscova este presat să se asigure că are acces la finanțare, în timp ce veniturile din energie se reduc.

Dacă anul trecut Ministerul rus de Finanțe prognoza un deficit bugetar de 0,9% din PIB, acum se așteaptă la un deficit de 2% din PIB atât pentru 2022, cât și pentru 2023.

În total, cheltuielile pe anul trecut au ajuns, probabil, la aproximativ 30.000 de miliarde de ruble, a declarat la finele lunii decembrie ministrul Finanțelor, Anton Siluanov, cu aproximativ 27% peste ceea ce era prevăzut inițial.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Tue
2
Wed
4
Thu
7
Fri
2
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău