Bloomberg | R. Moldova ar putea bloca accesul Marii Britanii la proiecte de 1,7 trilioane de dolari

  • 19 Octombrie 2018 12:23
Bloomberg | R. Moldova ar putea bloca accesul Marii Britanii la proiecte de 1,7 trilioane de dolari

Purtând pică Marii Britanii pen­tru a nu fi acordat în 2017 vize re­pre­­zentantului său la Organizația Mon­­dială a Comerțului și echipei sale, Mol­­dova decide să blocheze accesul acestei țări la proiecte publice în va­loa­re de 1,7 trilioane de dolari, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Accesul post-Brexit al Marii Britanii la proiecte publice de 1,7 trilioane dolari depinde de bunăvoința vecinilor săi europeni. Din păcate, R.Moldova îi poartă pică Marii Britanii și a decis să se alăture mai multor țări în demersul de blocare a reintrării acesteia în Acordul OMC pentru achiziții publice (GPA), notează sursa citată, potrivit Ziarului Financiar.

Acordul înlesnește procesul de ofer­tare pentru contracte publice, in­clu­siv pe piața americană de 837 miliarde dolari.

Cum s-a ajuns la această situație? Corina Cojocaru, reprezentant al Moldovei la OMC, și echipa acesteia nu au putut intra în Marea Britanie anul trecut când au dorit să discute pe marginea viitoarei lor relații cu această țară după Brexit.

Iar Cojocaru n-a uitat. „Nu am pu­tut obține o viză și un pașaport diplo­matic pentru a merge în Londra să ne­gociem cu privire la achizițiile pu­blice. Nimeni nu ne-a acordat atenție timp de șase-șapte luni“, a declarat aceasta.

Biroul britanic care procesează ce­re­rile de acordare de vize nu a făcut niciun comentariu. Susținătorii Brexi­tu­­lui au venit cu o viziune a unui viitor în care Marea Brita­nie obține noi acor­duri pe piețe care i-au fost anterior închise din ca­uza apartenenței sale la UE. În reali­tate însă, toate țările care au suferit inci­dente de genul celui în ca­re au fost im­plicați moldovenii ar pu­tea reacționa.

Pentru Cojocaru, ceea ce s-a întâmplat o face să se întrebe cum ar putea furnizorii moldoveni care fac oferte pentru proiecte din Marea Britanie concura cu alții din alte țări care au intrat mai ușor în Marea Britanie, dacă delegația sa nu a putut obține vize la timp.

Moldovei i s-au alăturat SUA, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Ucraina și Israelul în a exprima temeri că cererea Marii Britanii nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.

Scopul GPA este de a deschide piețele de achiziții publice în fața competiției din afară și de transparentizare a procesului. Oficialii britanici susțin că țara lor este un caz special și ar trebui să fie acceptată pentru că este deja membră.

Deși toate țările membre ale GPA vor să-și păstreze accesul la piața britanică de 88 mld dolari, acestea vor totuși să se folosească de oportunitate pentru a obține unele concesiii. Acestea vor reanaliza cererea Marii Britanii la următoarea întrunire de pe 27 noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
6,63
Ploaie moderată
Umiditate:82 %
Vint:8,23 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău