Pognozele meteo care arată spre o creștere a temperaturilor sunt o veste bună pentru prețul energiei electrice în Europa, care a scăzut comparativ cu valorile record înregistrate luna trecută, transmite Bloomberg, citat de DIGI2.ro.
Potrivit sursei citate, riscul unor temperaturi scăzute s-a diminuat pe fondul prognozelor care arată o încălzire a vremii și o intensificare a vântului în săptămânile următoare. Aceste prognoze au dus la scăderea cotațiilor pentru energia electrică livrată în luna februarie pe piața din Germania, un preț de referință pentru întregul continent. Aceste cotații au scăzut cu 9,9% pe parcursul săptămânii, chiar dacă prețul de referință la gaze naturale cu livrare în luna următoare a crescut cu aproape 35%.
Îngrijorările cu privire la producția de energie nucleară în Franța, îngrijorări care au stat la baza creșterilor de prețuri din luna decembrie, persistă dar sunt contrabalansate de prognozele meteo favorabile, subliniază Sabrina Kernbichler, analist la S&P Global Platts.
În aceste condiții, prețurile la energia electrică cu livrare în luna februarie au scăzut vineri până la 262,50 euro pentru un Megwatt-oră, de la un vârf de 517,53 euro pentru un Megwatt-oră înregistrat în luna decembrie. În paralel însă traderii de gaze urmăresc evoluția livrărilor rusești, în condițiile în care livrările limitate au impus vineri prețurile în sus, până la o valoare de peste 100 de euro pentru un Megwatt-oră.
Bloomberg subliniază că deși prețurile la energia electrică cu livrare în luna februarie au scăzut, cotațiile pentru contractele cu livrare pe termen lung continuă să crească. De exemplu, prețurile la contractele cu livrarea peste un an au crescut cu 10% în această săptămână, ceea ce sugerează că pe termen lung costurile pentru livrarea de energie electrică pe continent vor rămâne la un nivel ridicat.