Bloomberg | Planul lui Putin de a reduce rolul dolarului în economia mondială devine realitate

  • 04 August 2019 16:55
Bloomberg | Planul lui Putin de a reduce rolul dolarului în economia mondială devine realitate

Angajamentul președintelui Vladimir Putin de a reduce rolul dolarului în comerțul internațional, pe fondul tensiunilor economice dintre Washington și Moscova, devine realitate, comentează Bloomberg.

Schimbarea face parte din strategia de „de-dolarizare” a economiei ruse și reducerea vulnerabilității acesteia la sancțiunile americane. Dar, în timp ce banca centrală a reușit să înjumătățească deținerile sale în dolari anul trecut, progresele înregistrate în comerț au fost lente datorită folosirii în mod tradițional a bancnotei verzi în multe tranzacții.

Cota euro în exporturile rusești a crescut pentru un al patrulea trimestru la rând, în detrimentul monedei americane, potrivit datelor băncii centrale. Euro aproape că a depășit dolarul în comerțul cu Uniunea Europeană și China, iar comerțul cu ruble cu India s-a majorat. Cota dolarului în tranzacțiile de import a rămas neschimbată la aproximativ o treime.

„A existat un stimulent puternic pentru schimbare, nu doar pentru Rusia, ci și pentru partenerii săi comerciali”, a spus Dmitri Dolgin, economist la ING Bank din Moscova. „Și Uniunea Europeană se confruntă acum cu presiunile comerciale din partea Statelor Unite”, ceea ce îi împing să încerce să își reducă dependența față de dolar, a spus Dolgin.

Euro este pe cale să înlocuiască dolarul ca monedă pentru exporturile rusești către Uniunea Europeană, cota sa urcând la 42% în primul trimestru, față de 32% un an mai devreme.

Rusia se bazează în continuare pe dolar pentru mai mult de jumătate din comerțul său internațional anual de 687,5 miliarde de dolari, deși mai puțin de 5% din aceste tranzacții sunt spre Statele Unite. TRanziția este lentă pentru că firmele occidentale trebuie să verifice cu oficialii americani dacă tranzacțiile sunt permise, a declarat ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, în decembrie.

Cota euro a crescut și în comerțul anual al Rusiei cu China, în valoare de 108 miliarde de dolari, ajungând la peste o treime din deconturile de export în primul trimestru, de la aproape nimic la începutul anului 2018. Această schimbare, care acoperă vânzări de mărfuri și contracte de stat, a fost accelerată de dezvoltarea infrastructurii de plată la banca centrală și a altor creditori, potrivit Sofia Donets, economist la Renaissance Capital din Moscova.

Comerțul cu yuani este dificil, din cauza restricțiilor de capital care limitează accesul străinilor la activele chinezești, a declarat Dmitri Timofeev, care conduce departamentul de sancțiuni al Ministerului Finanțelor. "Yuanul nu este complet convertibil, ceea ce înseamnă că nu poate juca un rol semnificativ în comerțul mondial", a spus Timofeev.

Cea mai dramatică schimbare este vizibilă în comerțul cu 11 miliarde de dolari din Rusia cu India. Rubla a reprezentat trei sferturi din decontarea totală a exporturilor între cele două piețe emergente, după ce au convenit asupra unei noi metode de plată, prin monedele naționale, pentru contracte privind industria de apărare în valoare de mai multe miliarde de dolari.

"Tendința este probabil să continue, deoarece infrastructura pentru tranzacțiile în valute alternative se îmbunătățește", a spus Donets, Renaissance Capital. „Totuși, Rusia nu va putea renunța la utilizarea dolarului, în special pentru comerțul cu petrol.”

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
28
Nori împrăștiați
Umiditate:32 %
Vint:6,7 m/s
Mon
23
Tue
24
Wed
24
Thu
19
Fri
20

Curs oficial BNM 09 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0000
USD 16.6157 -0.0000
RON 4.0694 -0.0000
UAH 0.6000 -0.0000
RUB 0.2261 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău