Bloomberg: Kremlinul se confruntă cu o presiune crescândă a soțiilor și mamelor soldaților mobilizați. Proteste împotriva trimiterii rudelor mobilizate pe front au avut loc în cel puțin 15 regiuni
-
24 Noiembrie 2022 09:05
Disperate să-și salveze fiii și soții de pe frontul din Ucraina, femeile din Rusia fac presiuni asupra Kremlinului, în cel mai recent semn al nemulțumirilor răspândite cauzate de război, relatează Bloomberg.
Eforturile dispersate ale soțiilor și mamelor au luat amploare după ce Vladimir Putin a ordonat convocarea a 300.000 de rezerviști pe 21 septembrie, forțând autoritățile să fie atente la aceste probleme. Guvernatorii regionali s-au întâlnit cu activiștii și au promis că îi vor ajuta, iar președintele rus plănuiește să organizeze o ședință proprie cu aceștia încă de săptămâna aceasta, scrie G4Media.
Pe măsură ce războiul intră în cea de-a noua lună, eforturile lui Putin de a-și proteja populația de costurile luptelor se epuizează pe alocuri, iar Kremlinul se grăbește să reducă impactul acolo unde poate. Autoritățile promit bani și alte beneficii pentru familiile celor chemați la datorie și se angajează să se asigure că aceștia sunt echipați și îngrijiți corespunzător, relatează Bloomberg.
Proteste împotriva trimiterii rudelor mobilizate pe front au avut loc în cel puțin 15 regiuni, cele mai mari având loc în apropierea graniței cu Ucraina, potrivit datelor colectate de Verstka, un organ de presă independent care este unul dintre puținele care acoperă această mișcare. Cererile familiilor nu sunt de obicei politice, ci se concentrează pe asigurarea că bărbații lor primesc o pregătire și un echipament adecvat și că sunt îngrijiți pe front.
Putin a avertizat oficialii la începutul acestei luni să se asigure că aceste preocupări sunt abordate, promițând să „vorbesc eu însumi cu oamenii pentru a obține un feedback” cu privire la situație.
Guvernatorii unor regiuni din apropierea graniței cu Ucraina au promis să ajute, deși activiștii au declarat că rezultatele au fost limitate până acum. Alți oficiali au respins categoric apelurile, spunând că soldații de pe front sunt „vii și sănătoși”.
„Acești oameni nu vor să oprească războiul, ci să îmbunătățească condițiile soldaților”, a declarat Ekaterina Schulmann, politolog și cercetător la Academia Robert Bosch din Berlin. „Dar, din acest motiv, este mai greu pentru autorități să îi ignore sau să încadreze aceste proteste ca fiind extremism sau influență străină”, a continuat ea.
Sondajele de opinie arată că sprijinul pentru război a scăzut de la maximele înregistrate în primele luni, înainte ca contraofensiva ucraineană să forțeze trupele rusești să renunțe la vaste porțiuni de teritoriu. Anxietatea a atins cote maxime la anunțul mobilizării, care a declanșat un exod de până la jumătate de milion de ruși din țară.
Mamele soldaților au reprezentat o forță politică în Rusia timp de decenii, activistele încercând să salveze fiii recrutați. Mișcarea s-a întărit în anii 1990, încercând să aducă înapoi soldații trimiși să lupte în regiunea Cecenia. De data aceasta, un grup care pretinde că reprezintă familiile a declarat că are susținători în 89 de orașe.
Televiziunea de stat nu a acordat prea multă atenție protestelor familiilor, care au fost discutate pe scară largă în rețelele de socializare. Videoclipuri cu soții furioase care se îndreaptă spre zona de război, pentru a-și salva rudele au circulat pe scară largă în social media, deși niciunul nu a fost confirmat oficial.
Într-un apel video postat de Verstka pe 9 noiembrie, soția unuia dintre cei mobilizați a declarat că comandantul companiei sale a dezvăluit că doar aproximativ 30 din cei 200 de oameni au reușit să ajungă în siguranță după ce au fost atacați în Luhansk, în estul Ucrainei.
Într-o altă înregistrare video postată o zi mai târziu de un grup de 20 de femei de la granița Rusiei cu Ucraina, acestea au promis că vor merge pe linia frontului pentru a-și recupera soții, fiii și frații. „Dacă nu ies și nu ne ajută, vom merge, inclusiv o fată însărcinată e dispusă să facă asta”, a spus una dintre ele, adăugând că rudele lor nu aveau veste antiglonț sau căști și că își târau camarazii răniți cu ele.
Pe fondul manifestărilor oficiale de simpatie, autoritățile iau măsuri drastice. Un grup a declarat că autoritățile au amenințat-o pe una dintre activistele sale, o învățătoare, cu arestarea dacă nu păstrează tăcerea. De asemenea, recruții sunt avertizați că membrii familiilor lor ar trebui să înceteze să mai protesteze.
La 22 noiembrie, un soldat din regiunea Altai din Siberia, care a făcut apel la guvernator într-un videoclip pentru echipament și pregătire adecvată pentru unitatea sa, și-a prezentat scuzele și a mulțumit oficialilor pentru că au furnizat echipamentul militar necesar.
„Am tras concluzii pripite, vă rog să mă iertați. Am fost complet echipați”, a spus el în mesajul postat de autoritățile regionale pe Telegram.