Bloomberg | Kremlinul a eșuat în tentativa de a-și asigura promovarea intereselor în Parlamentul Ucrainei

  • 06 Iulie 2019 12:15
Bloomberg | Kremlinul a eșuat în tentativa de a-și asigura promovarea intereselor în Parlamentul Ucrainei

Încercările Rusiei de a-și spori influența în Ucraina, țara care se pregătește pentru alegeri in această lună, nu au reușit să obțină mult succes. Relațiile dintre foștii aliați rămân la cel mai scăzut nivel după ce protestele de la Kiev l-au răsturnat pe președintele loial Kremlinului în 2014, iar Vladimir Putin a anexat Crimeea și a pornit un război nedeclarat și negat.

Ucraina rămâne focusata pe integrarea europeana, în pofida încercarilor disperate ale Moscovei de a contracara acest proces, scrie Bloomberg, preluat de Pagina de Rusia.

O prezență solidă în parlamentul ucrainean ar ajuta foarte mult partea rusă în atingerea acestui obiectiv. Prin urmare, omul de afaceri Viktor Medvedciuk, loial Kremlinului, a reformat partidul ”Platforma opoziției”, înainte de alegerile de pe 21 iulie. Saptamana trecuta, Medvedciuk, a cărui fiică este fina lui Putin, s-a angajat să ajute autoritatile ucrainene în încercarea de a negocia un schimb de prizonieri cu ”separatistii”. Dar nici macar promisiunea de preturi mai mici la energie nu a adus schimbari in nivelul de popularitate al partidelor pro-Kremlin din Ucraina.

Dezamăgirea populara fata de corupția pe scară largă a fost în schimb în avantajul lui Vladimir Zelenski – fost actor care a devenit președinte în primăvară. Promitând să păstreze direcția pro-occidentală a țării, partidul său deține primul loc în sondajele de opinie, înaintea alegerilor parlamentare.

„Scopul Rusiei este foarte simplu: să restabilească influenta prin intermediari, dar acest lucru este dificil de realizat”, a declarat Vladimir Fesenko, directorul Centrului de cercetare politică ”Penta”. „Ei (rusii) vor să-și creeze propria avangarda în parlament și să-și extindă prezența acolo”, a adăugat el.

Bloomberg scrie că Putin încearcă să creeze probleme pentru Zelenski, care a preluat postul fără a avea experiență politică. Rusia a început să emită pașapoarte pentru locuitorii din teritoriile ocupate din estul Ucrainei, la câteva zile după alegerea lui Zelenski ca președinte. Această inițiativă complică șansele rezolvarii conflictului.

Între timp, războiul informațiional se apropie de o nouă cotitura. Aliatul lui Medvedciuk cumpără canale TV naționale. Legături familiale, culturale și lingvistice strânse conduc la faptul că o parte a electoratului va sprijini întotdeauna politicienii loiali față de Kremlin. „Am multe rude în Rusia și nu-mi place faptul că conducătorii din Ucraina încearcă acum să ne facă dușmani”, spune Maria, de 35 de ani, din Kiev.

Dar cei ca Maria sunt o minoritate. Un sondaj realizat de grupul ”Rating” în lunile mai și iunie a arătat că două treimi din ucraineni consideră în continuare că Rusia este un stat agresor. Doar un sfert dintre ucraineni au un punct de vedere opus. Având în vedere că alegătorii loiali Krmelinului din Crimeea și în zona de razboi din Donbass nu vor putea să voteze, iar majoritatea cetățenilor ucraineni sprijină obiectivul pe termen lung al aderării Ucrainei la Uniunea Europeană și NATO, partidele sprijinite de Rusia nu trebuie să se aștepte la o schimbare radicala a componentei Parlamentului, conchide Bloomberg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău