Bloomberg: Iubitorii de cafea vor fi afectați de scăderea recoltei din Vietnam, cel mai mare crescător global de cafea robusta

  • 05 Decembrie 2023 18:58
Bloomberg: Iubitorii de cafea vor fi afectați de scăderea recoltei din Vietnam, cel mai mare crescător global de cafea robusta

Lumea ar putea obține chiar mai puțină cafea din Vietnam, cel mai mare crescător global de cafea robusta, soiul utilizat în băuturile de tip instant și la espresso, deoarece recolta mai slabă și majorarea cererii interne afectează livrările, relatează Agerpres.

Țara va produce probabil 1,6 – 1,7 milioane tone boabe de cafea din actuala recoltă, în scădere de la 1,78 milioane de tone în urmă cu un an, în timp ce stocurile din precedenta recoltă sunt aproape epuizate, a estimat Do Ha Nam, vicepreședintele Asociației de Cafea și Cacao din Vietnam.

Perspectivele privind recolta de cafea sunt o nouă veste proastă pentru consumatorii care caută opțiuni mai ieftine pentru a face față inflației ridicate. Prețurile au fost susținute și de îngrijorările cu privire la impactul condițiile meteo nefavorabile asupra unor culturi importante de cafea. Toate acestea au majorat la bursa de la Londra cotațiile futures la cafea robusta în acest an până la cel mai ridicat nivel din 2008.

Zonele cultivate din Vietnam se reduc, în special în provinciile mari Dak Lak și Dak Nong, în timp ce randamentele scad în unele zone, avertizează Nam, care este și președintele Intimex Group, unul dintre principalii exportatori vietnamezi de cafea.

Suprafața totală unde se cultivă arborii de cafea în Vietnam este probabil de 600.000 hectare, susține Nam, comparativ cu cea mai recentă estimare a Ministerului Agriculturii, de 700.000 hectare, deoarece fermierii au redus suprafața cultivată cu arbori de cafea pentru culturi mai profitabile, cum ar fi durian și avocado.

Exporturile Vietnamului ar putea scădea cu 15% în sezonul 2023/2024, de la 1,66 milioane tone în urmă cu un an, a apreciat Nguyen Nam Hai, președintele Asociației de Cafea și Cacao din Vietnam, în timp ce prețurile pe plan local au crescut cu peste 40% față de anul anterior.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău