Bloomberg: Documente interne dezvăluie probleme ascunse la cel mai nou reactor nuclear construit de Rusia. Acest tip de reactor va fi folosit și în centralele din Ungaria și Turcia

  • 20 Decembrie 2023 08:44
Bloomberg: Documente interne dezvăluie probleme ascunse la cel mai nou reactor nuclear construit de Rusia. Acest tip de reactor va fi folosit și în centralele din Ungaria și Turcia

În timp ce trupele lui Vladimir Putin invadau Ucraina, în februarie anul trecut, creștea alarma specialiștilor în legătură cu un proiect nuclear emblematic al Kremlinului dezvoltat la Astraveț, în Belarusul vecin, la mică distanță de granița cu Uniunea Europeană, relatează Bloomberg, citat de news.ro.

Inginerii de la compania nucleară rusă Rosatom, care se pregăteau să conecteze un nou reactor de 1.200 de megawați, pentru a genera electricitate la centrala nucleară Astraveț din Belarus, au detectat o problemă misterioasă și extrem de rară. Specialiștii au constatat că rășina se infiltra în circuitul primar, amenințând să blocheze componentele esențiale, potrivit unor documente interne ale companiei nucleare de stat din Rusia, consultate de Bloomberg, citată de News.ro

Barele de control și ansamblurile de combustibil riscau să fie avariate sau rupte dacă problema persista atunci când atomii de uraniu începeau să fisioneze. În cel mai rău caz, potrivit unor persoane familiarizate cu problema, acumularea așa-numitei rășini schimbătoare de ioni, care reglează puritatea apei ce curge prin canalele și conductele centralei, ar putea împiedica controlul reactorului, crescând riscul unei topiri, dacă ceva ar merge prost odată ce acesta ar fi pus în funcțiune.

Astfel, la 25 februarie 2022, Rosatom a scos temporar din funcțiune unitatea sa din nord-vestul Belarusului, proaspăt alimentată cu combustibil, întârziind lansarea acesteia.

Inginerii au declarat că Rosatom a respectat procedurile de siguranță, întrerupând pornirea fizică a reactorului pentru a investiga problema. Cu toate acestea, problema a provocat întârzieri care au amânat operațiunile comerciale cu mai mult de un an.

Cauza contaminării cu rășină rămâne incertă și nu a fost raportată autorităților internaționale de siguranță, potrivit a trei ingineri nucleari cu cunoștințe aprofundate despre proiectele reactoarelor rusești, care au cerut să nu fie identificați. Aceștia au declarat că este important să se afle dacă problema a fost legată de o eroare operațională sau de proiectarea sistemului, astfel încât să nu se repete în alte locuri în care se construiesc reactoare VVER-1200.

Continuarea poate fi citită aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău