BLOOMBERG | Crimeea s-a transformat într-un altar uriaș închinat lui "Putin eliberatorul"

  • 24 Octombrie 2016 12:43
BLOOMBERG | Crimeea s-a transformat într-un altar uriaș închinat lui

Din orașul rusesc Perm și până în Crimeea sunt 2.900 de kilometri. Un drum parcurs de doi soți ruși, Serghei și Irina Shvetsovs, alături de cei doi copii ai lor, într-o mașină Lada, în 40 de ore.

Cei doi au condus zi și noapte pentru a vedea ceea ce și alte mii de ruși au vrut să vadă în ultimii ani, și anume cea mai noua "achiziție" a președintelui rus, Vladimir Putin: Crimeea, arată Bloomberg.

Ei au vrut sa vadă cu propriii ochi peninsula și suvenirurile care glorifică anexarea din 2014. Printre cele mai populare sunt tricourile pe care scrie "Crimeea este a noastră". Familia Shvetsovs a cumpărat trei. La fel de populari sunt și magneții cu "Putin eliberatorul".

Crimeea "are nevoie de un lider puternic",  spune Serghei, de 41 de ani. "Și Putin este un lider puternic", continuă el.

Peninsula, lăsată intr-o stare foarte proastă după căderea URSS-ului, este acum mai populată de turiști, poate și atrași de noutate. Cei mai mulți sunt ruși în care s-au trezit brusc sentimente patriotice. Însă nu se știe cât va dura până când mania aceasta o sa dispară. Poate chiar la fel de rapid cum a si început.

Dar mulți cred ca peninsula se va dezvolta foarte mult, mai ales ca Putin este atent la ce se întâmplă aici si chiar a si fost in vizita recent pentru a inspecta construcția unui pod.

Serghei Shvetsovs este convins ca acest loc va fi "următorul loc măreț".

Un localnic crede ca zona se va dezvolta atât de mult, încât ar putea concura cu riviera franceza. "Lasă tot ce faci, indiferent unde ești, si muta-te in Crimeea", a spus entuziasmat Serghei Bespalov, taximetrist part-time si viticultor part-time.

Entuziasmul său nu provine doar din faptul ca îl adora pe Putin, ci si din experiența personala. După preluarea peninsulei de către Rusia, Serghei Bespalov s-a temut că tensiunile geo-politice o să îi sperie pe turiști. Ceea ce s-a și întâmplat, pe de-o parte. Daca turiștii obișnuiți au ocolit zona, au venit vizitatorii din Rusia.

Serghei Bespalov spune ca banii strânși din taximetrie și din vânzarea strugurilor, cam 480 de dolari pe luna, ii ajuta pe el si pe soție sa o duca la fel de bine ca înainte de 2014.

Interiorul taxiului lui Serghei Bespalov este un altar pentru Rusia. Un steag mic național atârnă din tavan, chiar deasupra capului sau; imaginea continua cu o pereche mica de mănuși de box cu cate un steag rusesc pe fiecare dintre ele și un alt steag se afla pe o șapca din spatele mașinii.

Steagurile rusești sunt, de fapt, peste tot prin Crimeea în aceste zile. In Sevastopol, le vezi pe stâlpii de iluminat, pe părțile de sus ale clădirilor, in spatele bărcilor si ieșind in afara din cărucioarele vânzătorilor ambulanți.

Bespalov, ca cei mai mulți din Crimeea, vorbește fluent limba rusa și spune ca mereu a simțit ca este mult mai loial Kremlinului decât Kievului.

Și dacă multe zone din lume îl vad pe Donald Trump ca fiind nepotrivit pentru președinția Americii, se pare că oamenii din Crimeea îl plac pe republican. "Aici este iubit. Spune-i ca este mai mult decât binevenit în Crimeea", a spus un alt localnic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău