Bloggeri ruși susțin că trupele ucrainene ar fi transferat blindate peste Nipru, pe malul stâng în regiunea Herson

  • 08 Noiembrie 2023 19:59
Bloggeri ruși susțin că trupele ucrainene ar fi transferat blindate peste Nipru, pe malul stâng în regiunea Herson

Forțele ucrainene au transferat peste fluviul Nipru un număr redus de blindate pe malul stâng în regiunea Herson (sud), ocupat de trupele ruse, și își continuă ofensiva pe acest mal cu o grupare de infanterie ușoară de mărimea unui batalion, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), care analizează informațiile furnizate de bloggeri militari ruși, potrivit EFE și DPA, scrie Agerpres.

Potrivit unor imagini difuzate de bloggeri militari ruși, în data de 6 octombrie, un vehicul ucrainean de transport amfibiu a transferat un vehicul de luptă de infanterie pe malul stâng, în apropiere de satul Krinki, unde se aflau deja trupe ucrainene, la 30 de kilometri nord-est de orașul Herson și la 2 kilometri de fluviul Nipru.

Alți observatori militari ruși au declarat că, pe 7 octombrie, un vehicul amfibiu de luptă al infanteriei ucrainene a traversat singur fluviul Nipru în apropiere de Krinki.

Nu se știe deocamdată dacă Ucraina a reușit să transporte unu-două blindate sau mai multe, potrivit analizei de miercuri a ISW, cu sediul în SUA.

De asemenea, nu este clar dacă artileria rusă a reușit să le distrugă când au ajuns pe malul stâng, controlat de Rusia de când aceasta s-a retras din orașul Herson - centrul administrativ al regiunii cu același nume - în urma contraofensivei ucrainene reușite din toamna anului 2022.

Bloggerii militari ruși au mai afirmat pe canalele lor Telegram, unde comentează zilnic evoluția războiului, că peste 300 de soldați ucraineni (aproximativ echivalentul unui batalion) operează pe malul stâng în zona Krinki.

Unul dintre ei a afirmat că mai multe sute de soldați ucraineni acționează de-a lungul întregului mal stâng al regiunii Herson.

Autoritățile ucrainene nu au confirmat deocamdată niciuna dintre aceste informații.

ISW apreciază că, inițial, forțele ucrainene au întreprins atacuri peste fluviul Nipru cu efective la nivel de companie în 17 și 18 octombrie.

De atunci au avut loc o serie de lupte în apropiere de Krinki, Poima (la 12 kilometri est de orașul Herson și la 4 kilometri de fluviu), Poșcianivka și în Pidstepene.

ISW afirmă în analiza sa că "transferul forțelor ucrainene de mărimea unui batalion pe malul stâng sugerează că eforturile intense ale Rusiei de-a lungul fluviului Nipru nu au împiedicat Kievul să transfere personal și material suplimentar spre pozițiile" de pe acest mal.

De peste 20 de luni, Ucraina se apără împotriva unei invaziei pe scară largă a Rusiei. De la retragerea trupelor Moscovei din partea de nord a regiunii Herson în urmă cu aproape un an, linia frontului în sudul Ucrainei a trecut de-a lungul fluviului Nipru, care constituie și o barieră naturală. Trupele ruse au aruncat în aer podurile care traversau fluviul în timpul retragerii lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,37 m/s
Wed
21
Thu
22
Fri
24
Sat
23
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău