Blocul energetic nr.3 a fost anclanșat la rețea

  • 07 Martie 2023 18:16
Blocul energetic nr.3 a fost anclanșat la rețea

Societatea pe Acțiuni Termoelectrica anunță că Blocul energetic nr. 3 a fost pus în funcțiune, la 06 martie a.c., ora 23:34, transmite termoelectrica.md.

În perioada de staționare a Blocului energetic au fost efectuate lucrări, în conformitate cu prevederile Hotărârii ANRE nr.155:

  • reparația capitală repetată;
  • retrasarea sistemului de răcire a generatorului electric;
  • coordonarea proiectului;
  • lucrări de supraveghere și diagnosticare a generatorului.

Reiterăm că la data de 11.11.2022 a avut loc oprirea avariată a Blocului energetic nr. 3, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului.

Concomitent, în temeiul Hotărârii Agenției Proprietății Publice nr. 137/06 din 01.12.2022 a fost constituită Comisia externă de expertiză în vederea elucidării cauzelor opririi de avarie a Blocului energetic nr. 3.

La 09.02.2023, entitatea a organizat o conferință de presă, cu privire la prezentarea raportului Comisiei externe de expertiză în vederea elucidării cauzelor opririi de avarie a Blocului energetic nr. 3 – https://termoelectrica.md/termoelectrica-s-a-a-organizat-conferinta-de-presa-in-vederea-elucidarii-cauzelor-opririi-de-avarie-a-blocului-energetic-nr-3/

Potrivit Comisiei externe de expertiză s-a stabilit că generatorul electric nr.3 și-a depășit durata normată de viață cu 17 ani. Apariția scurgerilor în vecinătatea cordoanelor de sudură dintre conductele de răcire și corpul generatorului a fost cauzată de coroziunea și oboseala metalului din care este confecționat corpul generatorului și cordoanele de sudură, la care s-au suprapus și alți factori precum vibrația cauzată de specificul punerii în funcțiune a turbogeneratorului, îndeosebi în regimurile de tranziție prin rezonanță în intervalul de putere de până la 35 MW.

De menționat că, regimul termic și hidraulic al sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, atât în perioada de staționare a blocului energetic, cât și la moment este asigurat în corespundere cu parametrii prestabiliți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău