Blocul electoral ACUM | Procesul electoral în Republica Moldova este fraudat

  • 24 Februarie 2019 17:12
Blocul electoral ACUM | Procesul electoral în Republica Moldova este fraudat

Blocul electoral ACUM susține că procesul electoral în Republica Moldova este fraudat.

Liderii blocului, Andrei Năstase și Maia Sandu, acuză partidul de guvernare și pe alți concurenți că ar corupe alegătorii. Ei au făcut apel către partenerii externi, în special UE, România și SUA, să evalueze și să se pronunțe cu privire la situația alegerilor din R. Moldova.

Cei doi lideri ai opoziției pro-europene au spus că nu vor recunoaște valabilitatea rezultatelor alegerilor din cele două circumscripții deschise pentru cetățenii din regiunea transnistreană. Ei susțin că acolo cetățenii ar fi aduși la vot în mod organizat și că li s-ar propune bani contra voturilor.

Aceste alegeri se desfășoară cui încălcări grave. În cele două circumscripții din stânga Nistrului, zeci de mii de oameni sunt aduși în mod organizat în sute de autocare. Potrivit informațiilor din presă, ei sunt plătiți să voteze partide politice, care nu știu nimic. Autoritățile nu fac nimic, pentru că acest fraudare e organizat de PD împreună cu PSRM. E modul în care ei vor să câștige aceste alegeri”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, ei au raportat și problemele de la votul din diasporă, unde cetățenii nu pot vota cu acte expirate și faptul că membrii birourilor electorale nu recepționează contestațiile depuse de cetățenii care nu au putut vota.

Liderii Blocului ACUM au anunțat că vor depune din  acest motiv o plângere împotriva președintei CEC, Alina Russu. De asemenea, ei intenționează să depună o plângere penală și împotriva șefului Inspectoratul General al Poliției, Alexandru Pânzari pentru neglijență crasă în exercitarea atribuțiilor de serviciu, potrivit Maiei Sandu.

Co-președintele blocului ACUM, Andrei Năstase, a declarat că și în circumscripția nr.33, în care candidează, ar fi fost aduși mai mulți cetățeni din afara municipiului Chișinău pentru a vota în favoarea candidatului guvernării.

Anterior, Comisia Electorală Centrală, a anunțat într-un comunicat de presă, că în legislația națională nu sunt prevederi exacte cu privire transportarea cetățenilor la secțiile de votare.

La rândul său, reprezentanții poliției au spus că documentează posibile cazuri de corupere a alegătorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău