Blocul ACUM și PDM rămân pe aceleași poziții în raport cu ultimele decizii politice adoptate de Parlament în ultimele zile
-
12 Iunie 2019 08:23
Blocul ACUM și Partidul Democrat rămân pe aceleași poziții în raport cu ultimele decizii politice adoptate de Parlament în ultimele zile. În timp ce blocul ACUM consideră că majoritatea formată de ACUM și socialiști în Parlament acționează în conformitate cu legea, PDM consideră acțiunile în afara legii. Declarații în acest sens au fost făcute în platoul TVR Moldova, transmite IPN.
Deputatul ACUM Mihai Popsoi spune că PDM se ține cu dinții de putere și nu vrea să plece în pofida faptului că există o majoritate legitimă, o majoritate parlamentară, un Guvern învestit și instituția președinției. Potrivit lui, acest Guvern se bucură de susținerea majorității cetățenilor. „Noi suntem orientați spre compromis, nu am venit la guvernare pentru a ne război, am venit la guvernare pentru a aduce pace, liniște și prosperitate cetățenilor”, a menționat Mihai Popșoi.
Potrivit vicepreședintelui Partidului Democrat Vladimir Cebotari, câmpul juridic al situației create este foarte simplu – există mai multe hotărâri ale Curții Constituționale care statuează că Parlamentul este unul deja dizolvat, că nu există niciun fel de nou Guvern numit și că nu există niciun Parlament funcțional. „Este ceea ce avem în câmpul legal ca acte. Ne plac, nu ne plac aceste hotărâri, cum nu ne-au plăcut și alte hotărâri ale CC care spun că majoritatea în parlament înseamnă 52 de deputați, nu 51. Dar aceste hotărâri se respectau”, notează democratul. Potrivit lui, deciziile de formare a majorității parlamentare și de învestire a Guvernului nu s-au încadrat în termenele prevăzute de legislație.
Expertul în drept constituțional Teodor Cîrnaț consideră că blocajul politic care s-a creat în Republica Moldova vine dinspre domeniul juridic. Potrivit lui, Curtea Constituțională a adoptat hotărâri și a emis avize care mai degrabă sunt în favoarea Partidului Democrat. „Hotărârile CC au fost adoptate în interesul partidului care a delegat magistrații la Curte. Atunci când președintele Dodon a depus sesizarea, în luna mai, judecătorii au așteptat data de 7 iunie pentru a respinge această sesizare. Când respingi sesizarea, tu nu argumentezi deloc”, spune Teodor Cîrnaț. Potrivit lui, CC a emis avizele privind dizolvarea Parlamentului și numirea unui nou premier fără să aștepte acte semnate, fără să respecte procedura necesară în acest sens.