Blocul ACUM cere explicații din partea Ministerului Finanțelor referitor la modul cum au fost compensate bugetele locale în urma legii salarizării și cea a amnistiei fiscale

  • 23 Aprilie 2019 13:31
Blocul ACUM cere explicații din partea Ministerului Finanțelor referitor la modul cum au fost compensate bugetele locale în urma legii salarizării și cea a amnistiei fiscale

Mai mulți deputați ai Blocului ACUM au cerut, astăzi, explicații de la Ministerul Finanțelor referitor la modul cum au fost compensate bugetele locale în urma legii salarizării din 2018 și a legii amnistiei fiscale.

Despre aceasta a anunțat pe Facebook reprezentantul Blocului ACUM, Igor Munteanu, care a menționat că aceste legi „au plasat o povară fiscală excesivă pe bugetele locale”. În acest context, deputatul susține că astfel de acțiuni contravin Constituției, precum și altor legi care stabilesc ”obligația Guvernului de a compensa bugetele locale atunci când impune costuri suplimentare autorităților locale”.

„Am cerut informații despre cum a compensat autoritățile locale Guvernul RM, ca urmare a veniturilor ratate în urma aplicării legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală (no.180 din 26.07.2018), botezată și ”așa-zisa amnistie fiscală”, a precizat Igor Munteanu.

De asemenea, deputatul a amintit de recomandarea Consiliului Europei din 4 aprilie curent, care atestă o situație deosebit de negativă a autonomiei locale în R.Moldova. De asemenea, este remarcată ”ne-onorarea prevederilor Cartei Europene privind exercițiul autonomiei locale în R. Moldova, tendințe de re-centralizare și funcționarea APL în condiții de persiune, lipsă de resurse financiare și umane, lipsă de consultări la luarea unor decizii și legi importante, absența unui dialog politic și instituțional între autoritățile locale și guvernul central”. 

Menționăm că Mold-street.com a scris astăzi că așa-zisa amnistie fiscală s-a finalizat deja de aproape două luni, dar autoritățile nu se grăbesc să raporteze despre rezultate. Astfel, în ianuarie-februarie 2019, adică până la expirarea termenului limită, veniturile bugetului de stat din taxa de la declararea voluntară a mijloacelor bănești au fost de doar 874.100 de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău