Blocul ACUM a respins invitația PSRM de a participa la discuții privind formarea unei majorități parlamentare

  • 12 Martie 2019 12:29
Blocul ACUM a respins invitația PSRM de a participa la discuții privind formarea unei majorități parlamentare

Blocul electoral ACUM nu va face coaliție cu nicio formațiune politică din Legislativ, au reiterat astăzi liderii Blocului, într-o conferință de presă la care au participat majoritatea deputaților aleși pe listele acestui concurent.

Astfel, liderii Blocului au respins invitația Partidului Socialiștilor de a iniția discuții, după ce au respins o propunere similară și din partea Partidului Democrat.

Liderii Blocului ACUM susțin că invitația la discuții care le-a fost adresată atât de Partidul Democrat cât și de Partidul Socialiștilor nu ar fi fost sinceră, scopul real fiind acela de a găsi o explicație pentru o viitoare coaliție dintre cele două partide, sau chiar organizarea alegerilor parlamentare anticipate, odată cu cele locale, preconizate pentru începutul acestei veri.

Blocul ACUM a chemat însă deputații din noul Parlament să susțină un pachet legislativ care presupune demiterea mai multor funcționari care ar urma să fie înlocuiți cu persoane independente față de actuala guvernare, modificarea sistemului electoral și altele.

Socialiștii care dețin 35 de mandate din totalul de 101, i-au invitat pe liderii Blocului ACUM pentru astăzi la sediul formațiunii lor pentru a începe discuții despre o eventuală alianță în Parlament. Ei au anunțat și câteva principii pe care s-ar baza o viitoare coaliție, între care – garantarea statalității și neutralității Republicii Moldova, consolidarea parteneriatului cu Rusia și a relațiilor cu UE și SUA. Socialiștii nu au precizat dacă intenționează să discute și cu Partidul Democrat, a doua forță din Legislativ cu un număr de 30 de mandate.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, trei formațiuni politice – Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și Blocul ACUM au obținut un număr aproximativ egal de mandate. Partidul Democrat, aflat la guvernare, a invitat încă la scurt timp după scrutin Blocul ACUM la discuții, care de asemenea au fost refuzate. Și PDM a anunțat câteva principii pentru viitoarea alianță, unele dintre care sunt similare cu cele ale socialiștilor.

Mai mulți experți de la Chișinău consideră că cea mai logică alianță de guvernare ar fi între democrați și socialiști, inclusiv pentru faptul că cele două formațiuni ar fi avut o colaborare nescrisă și în Parlamentul precedent. Totuși, deși negocierile încă nu au început, experții nu exclud și posibilitatea ca partidele parlamentare să nu ajungă la un numitor comun, astfel încât să fie provocate alegeri anticipate

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău