Blocaj politic, în Slovenia. Liderul principalului partid din Parlament nu are spijin pentru a forma un guvern

  • 19 Iulie 2018 17:58
Blocaj politic, în Slovenia. Liderul principalului partid din Parlament nu are spijin pentru a forma un guvern

Liderul celei mai mari formațiuni din parlamentul sloven, Partidul Democrat Sloven (SDS, antiimigrație) i-a comunicat joi președintelui țării, Borut Pahor, că nu se bucură deocamdată de suficient sprijin pentru a deveni prim-ministru și a forma un guvern, la o lună și jumătate de la alegerile legislative care au avut loc la 3 iunie, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Janez Jansa - care a mai fost premier în două rânduri - a precizat în mesajul adresat președintelui pe Twitter, după ce acesta i-a acordat joia trecută un nou termen de o săptămână pentru a accepta sau nu numirea, că se așteaptă ca în perioada următoare să reușească totuși să-și asigure o majoritate. "Îmi bazez această apreciere pe discuțiile informale dintre partidele parlamentare din ultimele zile care au arătat că majoritatea partidelor nu vor alegeri anticipate", a explicat el.

La alegerile din iunie, SDS a obținut 25 de locuri din totalul celor 90 al legislativului unicameral, dar majoritatea partidelor au respins ideea unei coaliții cu acesta. Al doilea partid ca număr de mandate, Lista lui Marjan Sarec (LMS, 13 locuri), a purtat discuții săptămâna trecută cu alte cinci formațiuni în vederea creării unei coaliții guvernamentale, dar luni aceste tratative au eșuat, după ce Noua Slovenie (NSI, conservator) a părăsit discuțiile, afirmând că cele șase nu vor putea forma un guvern stabil.

Luni - când se împlinește o lună de la reunirea noului parlament -, ar urma ca președintele sloven să informeze legislativul că nu are un candidat pentru postul de prim-ministru, după care membrii legislativului vor dispune de alte 14 zile pentru a propune la rândul lor candidați la șefia viitorului guvern. Dacă nu se confirmă niciun candidat în următoarele săptămâni, în toamnă ar urma să fie organizate alegeri anticipate.

Nevoit să demisioneze în 2013 din cauza unui scandal de corupție datând din primul său mandat (2004-2008), liderul veteran al SDS, în vârstă de 59 de ani, a fost susținut activ înaintea alegerilor de premierul naționalist-conservator ungar Viktor Orban. În ce-l privește, liderul LMS, Marjan Sarec (40 de ani), este un fost actor devenit primarul unui orășel de provincie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău