Blocaj politic, în Slovenia. Liderul principalului partid din Parlament nu are spijin pentru a forma un guvern

  • 19 Iulie 2018 17:58
Blocaj politic, în Slovenia. Liderul principalului partid din Parlament nu are spijin pentru a forma un guvern

Liderul celei mai mari formaţiuni din parlamentul sloven, Partidul Democrat Sloven (SDS, antiimigraţie) i-a comunicat joi preşedintelui ţării, Borut Pahor, că nu se bucură deocamdată de suficient sprijin pentru a deveni prim-ministru şi a forma un guvern, la o lună şi jumătate de la alegerile legislative care au avut loc la 3 iunie, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Janez Jansa - care a mai fost premier în două rânduri - a precizat în mesajul adresat preşedintelui pe Twitter, după ce acesta i-a acordat joia trecută un nou termen de o săptămână pentru a accepta sau nu numirea, că se aşteaptă ca în perioada următoare să reuşească totuşi să-şi asigure o majoritate. "Îmi bazez această apreciere pe discuţiile informale dintre partidele parlamentare din ultimele zile care au arătat că majoritatea partidelor nu vor alegeri anticipate", a explicat el.

La alegerile din iunie, SDS a obţinut 25 de locuri din totalul celor 90 al legislativului unicameral, dar majoritatea partidelor au respins ideea unei coaliţii cu acesta. Al doilea partid ca număr de mandate, Lista lui Marjan Sarec (LMS, 13 locuri), a purtat discuţii săptămâna trecută cu alte cinci formaţiuni în vederea creării unei coaliţii guvernamentale, dar luni aceste tratative au eşuat, după ce Noua Slovenie (NSI, conservator) a părăsit discuţiile, afirmând că cele şase nu vor putea forma un guvern stabil.

Luni - când se împlineşte o lună de la reunirea noului parlament -, ar urma ca preşedintele sloven să informeze legislativul că nu are un candidat pentru postul de prim-ministru, după care membrii legislativului vor dispune de alte 14 zile pentru a propune la rândul lor candidaţi la şefia viitorului guvern. Dacă nu se confirmă niciun candidat în următoarele săptămâni, în toamnă ar urma să fie organizate alegeri anticipate.

Nevoit să demisioneze în 2013 din cauza unui scandal de corupţie datând din primul său mandat (2004-2008), liderul veteran al SDS, în vârstă de 59 de ani, a fost susţinut activ înaintea alegerilor de premierul naţionalist-conservator ungar Viktor Orban. În ce-l priveşte, liderul LMS, Marjan Sarec (40 de ani), este un fost actor devenit primarul unui orăşel de provincie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
-0,81 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:3,6 m/s
Mon
0 °C
Tue
2 °C
Wed
4 °C
Thu
0 °C
Fri
1 °C

Curs oficial BNM 20 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4428 -0.0347
USD 17.4979 0.0441
RON 4.0685 -0.0066
UAH 0.7200 -0.0035
RUB 0.2851 0.0024
Arhivă Radio Chișinău