Blocaj în justiția moldovenească, fără componențe depline la CSM și CSP. Judecătoare: „Suntem un sistem în incertitudine totală, decapitat, fără organe de autoadministrare”

  • 30 Noiembrie 2021 15:04
Blocaj în justiția moldovenească, fără componențe depline la CSM și CSP. Judecătoare: „Suntem un sistem în incertitudine totală, decapitat, fără organe de autoadministrare”

După amânarea pentru o perioadă neclară a Adunărilor Generale ale judecătorilor și procurorilor, la care urma să fie înnoit completul de membri în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, activitatea acestor foruri rămâne blocată, atenționează experții.

Actuala componență a CSM a decis luni amânarea Adunării Generale a Judecătorilor, iar anterior și CSP a amânat desfășurarea Adunării Generale a Procurorilor pentru o perioadă nedeterminată, astfel că cele două organe de autoadministrare rămân fără cvorum, iar activitatea lor și a sistemelor pe care le gestionează va fi blocată, observă expertul Centrului de Resurse Juridice, Daniel Goinic.

Nu știu ce vom face de la 1 decembrie, când CSM devine nefuncțional. Cine va lua decizii și hotărâri în acest sens, pentru ca activitatea judecătorilor să fie eficientă? Sunt întrebări care mă pun și pe mine pe gânduri. Întrebări retorice, fiindcă nici CSM, nici CSP nu au anunțat când vor avea loc aceste adunări generale. CSP este încă funcțional, însă unele Colegii nu sunt funcționale, fiindcă nu au membri aleși. Pe lângă CSM și CSP există Colegiile de evaluare, de disciplină, care în acest moment sunt nefuncționale, pentru că nu au numărul necesar de persoane care să se întâlnească și să ia decizii, a explicat juristul CRJM.

Motivul formal pentru amânarea acestor adunări este cel al pandemiei, însă, s-a mai argumentat că, în cazul CSM, modificările Constituție ce vizează componența acestuia intră în vigoare abia în aprilie 2022. Totodată, Ministerul Justiției a anunțat acum câteva zile că vrea modificarea legislației așa încât cei care doresc să fie membri în CSM și CSP să fie evaluați din punctul de vedere al integrității, întrucât aceste foruri au roluri importante în preconizata evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor.

Judecătoarea Livia Mitrofan, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, candidată la funcția de membru în cadrul CSM, atenționează că, deși sunt necesare măsuri care să asigure un CSM integru și credibil, nu ar fi trebuit ca sistemul judecătoresc să fie adus într-un punct de blocaj.

Da, viitorul CSM trebuie să aibă credibilitate. Și nu ne temem noi nici de evaluarea candidaților, nici a judecătorilor, dar toate acțiunile care se efectuează sau se intenționează să se efectueze trebuie să fie discutate din timp, expuse public, să fi certe, să fie un grafic. Nu va avea loc Adunarea Generală a Judecătorilor pe 3 decembrie și ce am soluționat noi prin asta? Am creat un blocaj total al sistemului?

Suntem un sistem, una dintre cele trei puteri în stat, care în acest moment este în incertitudine totală, decapitat, fără organe de autoadministrare, fără președinți de instanță în funcție, cu interimate, fără organele din subordonare care să activeze. Adică, eu nu pot să înțeleg unde mergem noi prin asemenea acțiuni, și-a exprimat îngrijorarea judecătoarea Livia Mitrofan.

Adunarea Generală a Judecătorilor nu s-a întrunit din 2018, și, la fel ca și Adunarea Generală a Procurorilor, a fost amânată de mai multe ori, în ultima perioadă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău