Blinken speră ca succesul contraofensivei ucrainene să-l forțeze pe Putin să negocieze

  • 13 Iunie 2023 11:40
Blinken speră ca succesul contraofensivei ucrainene să-l forțeze pe Putin să negocieze

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat luni că speră ca un succes al contraofensivei lansate de Ucraina împotriva forțelor ruse să poată constrânge pe președintele rus Vladimir Putin să negocieze pacea, relatează AFP.

„Un succes al acestei contraofensive ar putea să facă două lucruri: să consolideze poziția Ucrainei la masa negocierilor și ar putea avea ca efect să-l preseze pe Putin să negocieze, într-un final, sfârșitul acestui război pe care l-a început', a declarat Blinken într-o conferință de presă comună cu omologul său italian Antonio Tajani, aflat într-o vizită la Washington.

'Astfel, aceasta ar putea să apropie pacea, nu s-o îndepărteze', a adăugat el.

Secretarul de stat american s-a declarat 'încrezător' în succesul forțelor ucrainene, în timp ce Kievul a anunțat - duminică - cucerirea a trei localități în regiunea estică Donețk, primele câștiguri teritoriale obținute în urma 'acțiunilor de contraofensivă', la care se referise cu o zi înainte președintele Volodimir Zelenski.

Chiar dacă este 'încă prea devreme' pentru a ști cum se va derula operațiunea, a spus prudent Blinken.

Președintele Zelenski a admis sâmbătă că armata sa desfășoară 'acțiuni de contraofensivă', dar nu a dorit să detalieze.

Omologul său rus Vladimir Putin declarase cu o zi înainte că marea contraofensivă ucraineană așteptată de luni de zile a 'început', dar că forțele Kievului 'nu au reușit să-și atingă obiectivele' după mai multe zile de lupte înverșunate.

Cu toate acestea, potrivit lui Blinken, orice pace va trebuie să fie 'durabilă, adică o pace care să nu lase Rusia pe loc, să facă o pauză, să se reînarmeze și să atace din nou peste șase luni, un an sau doi'.

Secretarul de stat american a mai spus că se așteaptă ca NATO să acorde un 'sprijin politic și practic robust' în cadrul summitului Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius în iulie

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău