Blinken și Austin, alături de Zelenski la Kiev. SUA anunță un nou ajutor de 713 de milioane de dolari: Rusia pierde. Sprijinul pentru Ucraina va continua până la succesul final

  • 25 Aprilie 2022 12:58
Blinken și Austin, alături de Zelenski la Kiev. SUA anunță un nou ajutor de 713 de milioane de dolari: Rusia pierde. Sprijinul pentru Ucraina va continua până la succesul final

Șeful diplomației americane și șeful Pentagonului au vizitat duminică Kievul, profitând de prima vizită oficială a administrației SUA în Ucraina de la invazia Rusiei de acum două luni pentru a anunța întoarcerea treptată a diplomaților americani, numirea unui nou ambasador și un nou ajutor financiar de 713 milioane de dolari pentru Ucraina și țările din regiune, relatează agenția Reuters, citată de CaleaEuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin au călătorit sâmbătă în Polonia și au luat un tren în ziua următoare spre Ucraina, la exact două luni de la declanșarea agresiunii militare a Rusiei, unde s-au întâlnit cu președintele Volodomir Zelenski și cu alți înalți oficiali ucraineni. Întâlnirea pe care Blinken și Austin au avut-o cu Zelenski, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, ministrul apărării Oleksii Reznikov și alți oficiali a durat aproape trei ore, depășind timpul alocat de 90 de minute.

În ceea ce privește obiectivele de război ale Rusiei, Rusia a eșuat deja, iar Ucraina a reușit deja“, a declarat Blinken în cadrul unui briefing de presă în Polonia, după ce cei doi oficiali s-au întors de la întâlnire.

Vizita a fost concepută pentru a arăta sprijinul Occidentului pentru Ucraina, iar secretarii cabinetului Biden au promis, de asemenea, un nou ajutor în valoare de 713 milioane de dolari pentru guvernul lui Zelenskiy și pentru țările din regiune, unde invazia Rusiei a ridicat temeri legate de o nouă agresiune din partea Moscovei.

De asemenea, a evidențiat evoluția conflictului de când forțele ucrainene, înarmate cu un aflux masiv de arme din Occident, au respins cu succes un asalt rusesc asupra Kievului.

”Rusia pierde în Ucraina”, în timp ce ”Ucraina câștigă. În esență, concluzia este aceasta. Nu știm cum va decurge războiul de acum încolo, dar știm că Ucraina suverană și independentă ca continua să existe mult mai mult decât va fi Vladimir Putin pe scenă. (…) Sprijinul nostru pentru Ucraina va continua. Va continua până vom vedea succesul final”, a declarat Blinken, potrivit CNN.

“Obiectivul nostru în cadrul întâlnirii a fost să discutăm despre acele lucruri care ne vor permite să câștigăm lupta actuală și, de asemenea, să construim pentru mâine”, a declarat Austin în cadrul briefingului, calificând întâlnirea de la Kiev drept “foarte productivă”.

Austin se va deplasa acum în Germania, unde va primi omologi din peste 20 de țări și pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la baza aeriană americană de la Ramstein, pentru a discuta despre nevoile de apărare ale Ucrainei, a declarat un oficial al Pentagonului.

Într-o postare pe Facebook, președintele ucrainean a calificat vizita delegației înalților oficiali americani la Kiev drept foarte valoroasă și importantă. “Sunt recunoscător Statelor Unite ale Americii pentru ajutorul fără precedent”, a spus el.

Președintele american Joe Biden a anunțat joi un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina și un sprijin de 500 de milioane de dolari pentru a asigura continuitatea guvernării, aceste forme de susținere fiind făcute cunoscute în cadrul unor declarații de presă pe care le-a făcut la Casa Albă după ce l-a primit la Washington pe premierul ucrainean Denis Shmyhal.

Statele Unite au mobilizat până acum acum peste 4 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina de la începutul administrației Biden, inclusiv aproximativ 3,4 miliarde de dolari de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, la 24 februarie.

SUA, Franța și alți aliați, printre care și România, au discutat marți despre cum să furnizeze garanții de securitate Ucrainei în timpul și după războiul cu Rusia.

Prezența la Kiev a celor doi oficiali americani completează o serie de demersuri similare din partea liderilor occidentali. De la declanșarea invaziei militare a Rusiei în Ucraina, președintele Zelenski i-a primit la Kiev pe prim-miniștrii Poloniei, Cehiei și Sloveniei, pe președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, pe premierul britanic Boris Johnsonpe președinții Poloniei și republicilor baltice, pe cancelarul Austriei, precum și pe președintele Consiliului European Charles Michel.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău