Blinken: Rusia continuă să maseze trupe la graniță cu Ucraina. „O invazie este posibilă inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice”

  • 11 Februarie 2022 18:35
Blinken: Rusia continuă să maseze trupe la graniță cu Ucraina. „O invazie este posibilă inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice”

Noi forțe rusești continuă să sosească la frontiera cu Ucraina și o invazie în Ucraina ar putea începe în orice moment, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, a declarat vineri secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, citat de Reuters.

Vorbind la o conferință de presă la Melbourne, după o întâlnire a Quad - o alianță informală alcătuită din Statele Unite, Australia, India și Japonia, secretarul de stat american Blinken a spus că Washingtonul va continua să-și retragă personalul de la Ambasada din Kiev.

Mesajul completează anunțul președintelui Statelor Unite, Joe Biden, care le-a cerut, vineri, tuturor cetățenilor americani care mai sunt în Ucraina să părăsească țara „imediat”, spunând că există un risc cât se poate de real al unei acțiuni militare ruse.

Imagini ale unor sateliți comerciali, publicate de o companie privată din SUA, arată noi desfășurări ale forțelor militare rusești în mai multe locuri din apropierea Ucrainei, ceea ce sugerează continuarea consolidării trupelor amplasate în zonă de către Moscova, pe fondul unei ofensive diplomatice destinate să dezamorseze criza, conform Reuters.

Rusia efectuează în prezent manevre comune cu Belarus, precum și exerciții navale în Marea Neagră în cadrul unei serii de activități militare în apropierea Ucrainei, alimentând astfel temerile privind o invazie iminentă în țara vecină. Moscova neagă orice fel de intenție în acest sens, dând vina pe Kiev și Occident pentru actuala criză, transmite Agerpres.

Societatea Maxar Technologies, cu sediul în SUA, care urmărește de mai multe săptămâni mobilizările de trupe rusești, a declarat că imaginile realizate miercuri și joi arată noi desfășurări semnificative de trupe în mai multe locuri din Crimeea anexată, vestul Rusiei și Belarus.

imagine din satelit a unei baze militare
Fotografie din satelit care arată noile desfășurări de trupe din Crimeea, în 9 februarie, la baza Noovozernoie. Foto: Profimedia Images

Aceste imagini nu au putut fi verificate în mod independent de către Reuters.

În Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, Maxar afirmă că a identificat o nouă desfășurare importantă de trupe și echipamente pe aerodromul Oktiabrskoe, la nord de orașul Simferopol, inclusiv 550 de corturi militare și sute de vehicule.

Noi trupe și echipamente au sosit de asemenea lângă Novoozionoie din Crimeea, precum și în apropiere de orașul Slavne, pe coasta de nord-vest a peninsulei.

În Belarus, scenă a unor importante manevre comune, Maxar a identificat o nouă desfășurare de trupe, vehicule militare și elicoptere pe aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel, la mai puțin de 25 km de granița cu Ucraina.

Într-un comunicat transmis prin e-mail joi seara se menționează că importante efective de unități militare au sosit recent în zona de antrenament Kursk din vestul Rusiei, la aproximativ 110 km est de granița cu Ucraina.

Rusia nu a dezvăluit numărul trupelor pe care le-a desfășurat pentru exercițiile din Belarus și susține că are dreptul de a deplasa forțe pe teritoriul său după cum crede de cuviință, insistând că acestea nu reprezintă o amenințare externă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău