Blinken anunță, la Kiev, că Joe Biden și premierul britanic vor discuta despre cererile militare ale Ucrainei de a lovi Rusia cu rachete occidentale: Lucrăm „de urgență”

  • 12 Septembrie 08:52
Blinken anunță, la Kiev, că Joe Biden și premierul britanic vor discuta despre cererile militare ale Ucrainei de a lovi Rusia cu rachete occidentale: Lucrăm „de urgență”

Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită la Kiev, a promis miercuri că Statele Unite lucrează “de urgență” la cererile militare ale Ucrainei, care dorește în special să poată lovi în profunzime teritoriul rus cu rachete occidentale, mai ales în contextul în care Rusia a început să primească rachete cu rază scurtă de acțiune din partea Iranului.

„Lucrăm de urgență pentru a continua să ne asigurăm că Ucraina dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra eficient”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă, precizând că președintele american Joe Biden și prim-ministrul britanic Keir Starmer vor discuta împreună vineri aceste cereri, scrie Agerpres, potrivitt caleaeuropeana.ro

Diplomatul american, care a fost însoțit la Kiev de ministrul de externe britanic David Lammy, a declarat că va folosi această vizită pentru a afla direct de la președintele Volodimir Zelenski și de la alte oficialități ucrainene care sunt actualele obiective ale Kievului în războiul contra Rusiei și cu ce poate ajuta Washingtonul la realizarea lor.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, în cadrul întâlnirii cu Zelenski, Blinken a reafirmat sprijinul de durată a SUA pentru Ucraina în fața războiului de agresiune al Rusiei, iar șefii diplomațiilor americană și britanică au trecut în revistă alături de președintele Ucrainei “angajamentele diplomatice viitoare, inclusiv în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York”.

Ei au discutat și despre progresele continue ale Ucrainei în vederea aderării la NATO și UE și despre eforturile în curs de desfășurare pentru atragerea de investiții și consolidarea instituțiilor în sprijinul parcursului euro-atlantic al Ucrainei.

Blinken și Lammy au participat la Kiev și la cel de-al patrulea summit al Platformei Crimeea, al cărei obiectiv principal este încetarea ocupării rusești și revenirea pașnică la Ucraina a acestei peninsule.

Ei au avut întrevederi și cu premierul Denys Shmyhal și cu noul lor omolog, ministrul de externe Andrii Sybiha.

„Trebuie să eliminăm toate obstacolele și limitările legate de utilizarea echipamentelor britanice și americane pe teritoriul Rusiei împotriva țintelor militare. Avem nevoie, de asemenea, de mai multă hotărâre în doborârea rachetelor, rachetelor și dronelor rusești deasupra teritoriului Ucrainei. Aceasta va asigura pacea durabilă și poziția puternică a Ucrainei”, a declarat Sybiha, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Blinken și Lammy.

Volodimir Zelenski solicită de mai mult timp țărilor occidentale să-i furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acțiune și să-și dea acceptul pentru utilizarea lor contra unor obiective militare de pe teritoriul Rusiei.

Vizita are loc la o zi după ce Blinken a afirmat, la Londra, că Rusia a primit rachete balistice de la Iran pe care probabil le va utiliza în următoarele săptămâni în Ucraina, avertizând că securitatea Europei este amenințată de cooperarea dintre Moscova și Teheran. El a adăugat că livrarea de rachete balistice iraniene către Rusia ar constitui ”o escaladare dramatică”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:6,69 m/s
Wed
16
Thu
16
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău