Blinken anunță că va avea o discuție cu Lavrov. Ar fi prima conversație oficială dintre SUA și Rusia, de la începutul războiului

  • 28 Iulie 09:51
Blinken anunță că va avea o discuție cu Lavrov. Ar fi prima conversație oficială dintre SUA și Rusia, de la începutul războiului

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a anunțat, că intenționează să discute în curând cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Aceasta ar urma să fie prima conversație oficială între SUA și Rusia de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.

Această conversație telefonică, prevăzută „în următoarele zile (...), nu va fi o negociere pe tema Ucrainei”, ci ar trebui să se concentreze asupra americanilor închiși în Rusia și reluării exporturilor ucrainene de cereale, a precizat secretarul de stat american în cursul unei conferințe de presă, transmite Agerpres.

„Plănuiesc să evoc un subiect care este o prioritate pentru noi: eliberarea lui Paul Whelan și a lui Brittney Griner care au fost arestați pe nedrept și cărora ar trebui să li se permită să se întoarcă acasă”, a declarat el.

„Am pus o ofertă rezonabilă pe masa negocierilor în urmă cu câteva săptămâni pentru a facilita aceste eliberări”, a adăugat Antony Blinken, refuzând să precizeze în ce constă oferta americană.

Fostul ambasador al Statelor Unite la Moscova, Michael McFaul a îndemnat administrația președintelui Joe Biden să-i schimbe pe cei doi deținuți americani pentru Viktor Bout, un traficant de arme rus închis în Statele Unite.

Baschetbalista Brittney Griner a fost arestată pe aeroportul din Moscova în februarie, după ce în bagajul ei de mână au fost găsite „țigări electronice” și un „lichid care prezenta un miros special” de ulei de canabis, conform serviciului federal al vămilor ruse. Ea riscă până la 10 ani de închisoare.

Fostul soldat american Paul Whelan, fost responsabil pe probleme de securitate la o companie de piese auto, închis din 2018, continuă să-și susțină nevinovăția după ce a fost condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia pentru spionaj.

Antony Blinken a adăugat că intenționează să discute cu ministrul rus de externe acordul dintre Kiev și Moscova încheiat săptămâna trecută la Istanbul, prin medierea Turciei și sub egida ONU, pentru a permite livrarea în străinătate a aproximativ 25 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene.

„Sperăm că acest acord va permite rapid să se expedieze din nou cerealele ucrainene prin Marea Neagră și că Rusia își va onora promisiunea de a permite trecerea acestor nave”, a spus el.

Cu toate acestea, responsabilii ucraineni au afirmat în repetate rânduri că nu au încredere în Moscova pentru a asigura securitatea convoaielor și reamintesc tirurile de rachete ruse, sâmbătă, asupra portului Odesa.

Kremlinul, la rândul său, a declarat că nu vede obstacole în calea reluării exporturilor, îngreunate și de prezența minelor maritime puse de forțele ucrainene pentru a se apăra împotriva unui asalt amfibiu rus.

Operațiunea de deminare va avea loc doar „în coridorul necesar exporturilor”, potrivit Kievului.

Ultima conversație telefonică între cei doi miniștri a avut loc la 15 februarie, când Antony Blinken a avertizat Rusia împotriva unei invazii a Ucrainei. Nouă zile mai târziu, forțele ruse au intrat pe teritoriul ucrainean, ceea ce au determinat Statele Unite și aliații lor să-i impună o serie de sancțiuni financiare pentru a izola Moscova la nivel internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
23
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău