Blinken anunță că SUA vor trimite trupe suplimentare în Lituania

  • 07 Martie 2022 17:50
Blinken anunță că SUA vor trimite trupe suplimentare în Lituania

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat luni transferul unor trupe americane suplimentare în Lituania, într-o declarație după o întâlnire cu omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis la Vilnius, relatează DPA.

Un număr suplimentar de 400 de militari americani urmează să ajungă în Lituania în zilele următoare, transmite Agerpres.

SUA au transferat aproximativ 7.000 de militari suplimentari în Europa după invazia rusă din Ucraina. O parte din acest contingent va fi acum staționat în Lituania, țară baltică membră a UE și a NATO.

Blinken a asigurat Lituania și celelalte două țări baltice, Letonia și Estonia, de solidaritatea SUA. "Angajamentul SUA față de Articolul 5 - un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor - este sacrosanct", a afirmat șeful diplomației americane.

SUA mută trupe pe flacul estic al NATO pe bază de rotație pentru exerciții de antrenament începând din 2014, anul în care Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina.

Conform unor relatări, în prezent s-ar afla în Lituania aproximativ 500 de soldați americani.

În Lituania mai sunt staționate și trupe germane. Armata germană conduce grupul de luptă al NATO din Lituania, la o bază din Rukla, care a primit recent întăriri.

Toate cele trei țări baltice au graniță cu Rusia, iar Lituania și Letonia au frontieră și cu Belarus.

Președintele lituanian Gintanas Nauseda a denunțat "înrăutățirea situației privind securitatea în regiunea baltică" și a spus că "agresiunea necugetată a Rusiei împotriva Ucrainei arată încă o dată că ea este o amenințare pe termen lung la adresa securității europene și a securității întregii alianțe".

Nauseda și Landsbergis au făcut apel la întărirea flancului estic al NATO și au atras atenția că Ucraina trebuie susținută cu tot ce este nevoie pentru a se apăra.

"Nu ne putem permite ca orașe din Ucraina să devină Srebrenica, Groznâi sau Aleppo. Asistența pentru Ucraina trebuie să continue", a declarat șeful diplomației lituaniene.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău