Blinken afirmă în Turcia că SUA sprijină o aderare rapidă a Suediei și Finlandei la NATO

  • 20 Februarie 2023 11:58
Blinken afirmă în Turcia că SUA sprijină o aderare rapidă a Suediei și Finlandei la NATO

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni, 20 februarie, la Ankara, că Washingtonul sprijină cu putere aderarea rapidă a Suediei și Finlandei la NATO având în vedere pașii făcuți deja, chiar dacă omologul său turc a subliniat că sunt necesare măsuri concrete suplimentare, transmite Agerpres.

„Statele Unite au un sprijin puternic pentru aderarea (celor două țări) nordice cât mai rapid posibil ... extinderea NATO cu Suedia și Finlanda nu este o chestiune bilaterală', a afirmat Blinken într-o conferință de presă comună cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu.

La rândul său, ministrul de externe turc a spus că toate părțile din Alianță trebuie să convingă în special Suedia să ia mai multe măsuri pentru a răspunde îngrijorărilor Ankarei și a câștiga sprijinul acesteia pentru aderare.

În aceeași conferință de presă, Cavusoglu a declarat că Turcia nu vinde produse care ar putea fi folosite în efortul de război al Rusiei, după avertismentele SUA vizând exporturile de produse chimice, microcipuri și altele.

Turcia nu va permite ca sancțiunile americane sau europene să fie încălcate în interiorul sau prin intermediul său, iar Ankara ia măsuri pentru a preveni o astfel de situație, a afirmat Cavusoglu după întrevederea cu Blinken.

Un responsabil de rang înalt al Trezoreriei americane s-a deplasat în cursul lunii în Turcia pentru întâlniri cu reprezentanți ai guvernului și ai sectorului privat pentru a cere mai multă cooperare în întreruperea fluxului de mărfuri care pot fi folosite de industriile de apărare ale Rusiei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău