B.Johnson i-a transmis lui Juncker: Nu va exista un Brexit cu acord dacă mecanismul "backstop" nu va fi eliminat

  • 28 August 2019 08:20
B.Johnson i-a transmis lui Juncker: Nu va exista un Brexit cu acord dacă mecanismul

Primul ministru britanic, Boris Johnson, i-a transmis președintelui în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că nu există nicio perspectivă a unui Brexit cu acord, cu excepția cazului în care mecanismul "backstop" va fi eliminat, a anunțat marți cabinetul acestuia, potrivit Reuters, preluat de Mediafax.ro

"Primul ministru a stabilit că Marea Britanie va părăsi UE la 31 octombrie, indiferent de circumstanțe, și cu siguranță ne dorim să facem acest lucru cu un acord", a transmis o purtătoare de cuvânt.

"Prim ministrul a fost, de asemenea, clar că, dacă nu se redeschide Acordul de retragere și nu se elimină backstopul, nu există nicio perspectivă a acestui acord”, a adăugat aceasta.

Boris Johnson insistă ca mecanismul backstop să fie înlocuit, afirmând că este incompatibil cu suveranitatea britanică și cu viitorul Marii Britanii în afara Blocului comunitar.

 

 
 

"Propun ca (mecanismul) backstop să fie înlocuit cu un angajament de a pune în aplicare astfel de aranjamente, pe cât posibil înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, ca parte a viitoarelor relații", a precizat liderul britanic.

Liderul de la Londra a afirmat săptămâna trecută, într-o scrisoare adresată președintele Consiliului European, Donald Tusk, că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare o nouă soluție pentru frontiera irlandeză, alta decât soluția "backstop", un mecanism care are drept scop să păstreze deschisă această graniță, dar care ar însemna că Marea Britanie ar trebui să rămână în uniunea vamală europeană până când sunt negociate "aranjamente alternative" prin care să se evite o frontieră strictă în Irlanda.

Jean-Claude Juncker, președintele în funcție al Comisiei Europene, i-a reiterat marți seară premierului britanic, Boris Johnson, că Acordul Brexit nu va fi renegociat și că susținerea țărilor Uniunii Europene pentru Irlanda este "constantă".

Jean-Claude Juncker a avut o conversație prin telefon cu Boris Johnson, a comunicat Comisia Europeană.

"Președintele Juncker a reiterat voința de a colabora constructiv cu premierul Johnson și de a analiza orice propuneri concrete ar avea, atât timp cât sunt compatibile cu Acordul de retragere" a Marii Britanii din UE, a transmis Comisia Europeană.

"Președintele Juncker a subliniat că susținerea țărilor UE pentru Irlanda este constantă și că UE va continua să fie atentă la interesele Irlandei", subliniază Comisia Europeană.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură față de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul și afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May și-a prezentat, de asemenea, demisia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,1 m/s
Fri
21
Sat
21
Sun
20
Mon
21
Tue
23

Curs oficial BNM 04 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5379 -0.0046
USD 17.4407 -0.0573
RON 4.0375 0.0026
UAH 0.6536 0.0005
RUB 0.2533 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău