Bitdefender: Atacul ransomware care afectează Ucraina a lovit companii și instituții din România

  • 27 Iunie 2017 17:19
Bitdefender: Atacul ransomware care afectează Ucraina a lovit companii și instituții din România

Mai multe companii și instituții din România și din alte state din regiune, precum Ucraina, au fost afectate marți de o nouă amenințare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, care criptează datele utilizatorilor și apoi solicită recompensă, a anunțat marți producătorul român de soluții de securitate cibernetică Bitdefender.

În luna mai, sute de mii de terminale din companii și instituții publice din întreaga lume au fost lovite în luna mai de atacurile de tip ransomware WannaCry și Adylkuzz, care folosesc o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows.

Ucraina este lovită de un atac cibernetic masiv, care a doborât deja rețeaua informatică a Guvernului și a blocat mai multe sisteme ale aeroportului internațional de la Kiev, relatează Sky News și Reuters.

Amenințarea GoldenEye a făcut deja victime în mai multe țări la nivel global, printre care România, Ucraina și Rusia, a avertizat Bitdefender.

”Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blochează datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate și apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat, dat fiind că, după ce termină procesul de criptare a datelor, forțează calculatorul să se închidă și îl face inutilizabil până la plata recompensei de 300 de dolari”, a anunțat compania.

Specialiștii în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor să facă mai multe copii ale datelor de importanță strategică pentru a evita pierderea acestora. În plus, utilizatorii sunt sfătuiți să actualizeze în regim de urgență sistemul de operare și toate programele de pe calculator la cele mai recente versiuni și să evite să folosească versiunile mai vechi ale programelor.

În martie 2017, Microsoft a furnizat un patch care blochează exploatarea vulnerabilității MS17-010 de către atacurile de tip ransomware, dar un număr necunoscut de calculatoare și servere la nivel global – inclusiv cele care folosesc versiuni învechite ale Windows – nu au primit respectiva actualizare și riscă să fie infectate în orice moment, au avertizat specialiștii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău