Bitcoin, la cel mai redus nivel din decembrie 2020

  • 15 Iunie 2022 13:02
Bitcoin, la cel mai redus nivel din decembrie 2020

Cotația bitcoin a scăzut miercuri cu 6,3%, la 20.715,69 dolari, cel mai redus nivel din decembrie 2020, provocând declinul altor criptomonede mai mici, ceea ce arată că recentele turbulențe de pe piață nu se atenuează, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Cea mai importantă monedă digitală a scăzut cu aproximativ 28% din februarie, iar anul acesta a pierdut mai mult de jumătate din valoare. Bitcoin înregistrase în noiembrie un nivel record, 69.000 dolari, iar de atunci a scăzut cu aproximativ 70%.

Declinul vinde după ce creditorul cripto Celsius din SUA a anunțat înghețarea retragerilor și transferurilor dintre conturi, provocând temeri privind evoluția pieței activelor digitale.

Așteptările privind posibilitatea ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să majoreze rata dobânzii, posibil cu 75 de puncte de bază, pentru a contracara inflația, au sporit de asemenea presiunile asupra activelor riscante, de la criptomonede la piața bursieră.

Criptomonedele mai mici, care tind să aibă o evoluție asemănătoare cu bitcoin, au înregistrat de asemenea scăderi. O altă criptomonedă globală importantă, ethereum, a scăzut cu 9,4%, la 1.090 dolari.

Conform datelor publicate de firma CoinMarketCap, valoarea de piață a tuturor criptomonedelor a coborât luni sub pragul de 1.000 de miliarde de dolari, pentru prima dată după luna ianuarie 2021, ajungând până la un minim de 926 de miliarde de dolari.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piață sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP și Bitcoin Cash.

Valoarea de piață a tuturor criptomonedelor existente la nivel global a atins un maxim de 2.900 de miliarde de dolari în luna noiembrie 2021, însă este într-o continuă scădere de la începutul acestui an. Numai în ultimele două luni valoarea de piață a criptomonedelor a scăzut cu 1.000 de miliarde de dolari pe măsură ce investitorii au renunțat la activele considerate riscante în contextul inflației ridicate și a îngrijorărilor că majorarea dobânzilor de către băncile centrale va afecta creșterea economică.

"În condițiile în care inflația se dovedește un adversar mai dificil decât se preconiza, Bitcoin și Ether continuă să sufere în ringul bursier. Ele sunt primele victime ale fugii dinspre activele riscante, pe măsură ce investitorii sunt preocupați de creșterea explozivă a prețurilor de consum în întreaga lume" susține Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și care poate fi transferată, stocată și tranzacționată în mod electronic.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:4,63 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
16
Arhivă Radio Chișinău