Biserica Ortodoxă Rusă a întrerupt comuniunea euharistică cu Patriarhia Constantinopolului

  • 16 Octombrie 2018 09:51
Biserica Ortodoxă Rusă a întrerupt comuniunea euharistică cu Patriarhia Constantinopolului

Biserica Ortodoxă Rusă a întrerupt comuniunea euharistică cu Patriarhia Constantinopolului, după ce aceasta a decis să recunoască autocefalia Bisericii din Ucraina.

Într-o declarație a Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, care s-a convocat la 15 octombrie la Minsk (Belarus), se arată că  „de acum și pe viitor, până la renunțarea de către Patriarhia Constantinopolului la deciziile sale anticanonice”, clericii Biseriii Ruse nu vor mai avea dreptul să slujească împreună cu cei ai Bisericii Constantinopolului, iar „laicilor li se interzice să participe la Tainele sărvârșite în bisericile lor” (a Patriarhiei Constantinopolului – n.a.).

„Îndreptățindu-se în mod fățarnic cu încercarea de a restabili unitatea Ortodoxiei ucrainene, Patriarhia de Constantinopol, prin deciziile sale negândite și motivate politic, aduce o și mai mare separare și adâncește și mai mult suferințele Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina”, se mai spune în decralație.

La reuniunea sinodului Bisericii Constantinopolului, care a avut loc în perioada 9-11 octombrie a.c., Patriarhia Ecumenică și-a confirmat decizia de a proceda la acordarea autocefaliei pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina și a anulat decizia din 1686 de a transfera mitropolia Kievului sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei. De asemenea, s-a decis ridicarea anatemei pentru liderii celor două biserici non-canonice din Ucraina - Filaret, întâistătătorul Patriarhiei de Kiev, și Macarie,  conducătorul Bisericii Autocefale Ucrainene – aplicată de către Patriarhia Moscovei.

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău