Biroul politici de reintegrare îndeamnă la nerecunoașterea alegerilor de peste Nistru

  • 08 Decembrie 2021 15:15
Biroul politici de reintegrare îndeamnă la nerecunoașterea alegerilor de peste Nistru

Biroul politici de reintegrare a emis o declarație în legătură cu organizarea așa-numitului scrutin „prezidențial” în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. „După cum se cunoaște, pentru data de 12 decembrie curent, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova este preconizată desfășurarea așa-numitor „alegeri prezidențiale”. Constatăm că acest exercițiu se desfășoară în afara cadrului constituțional și contrar legislației în vigoare a Republicii Moldova” se arată declarația citată de IPN. Biroul politici de reintegrare reiterează poziția Guvernului Republicii Moldova că astfel de „alegeri” nu pot fi recunoscute și sunt considerate nule din punct de vedere juridic.

„Subliniem că un asemenea exercițiu „electoral” se desfășoară în condiții de nerespectare a standardelor democratice internaționale, cu cazuri de suprimare sistemică a libertății de exprimare și a pluralismului de opinii, prezenței unei cenzuri informaționale dure în regiune și altor încălcări ale drepturilor omului”, se specifică în document.

Totodată, Biroul politici de reintegrare a îndemnat partenerii internaționali să se abțină de la declarații, mediatizări, desemnări de „observatori electorali” sau alte acțiuni și contacte cu exponenții Tiraspolului pe acest subiect, pentru a exclude orice legitimizare a așa-numitelor „alegeri”.

„Asemenea acțiuni vor fi considerate drept sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, precum și ar putea avea un impact contraproductiv asupra procesului de reglementare transnistreană”, se menționează în declarație.

Primele așa-zise „alegeri prezidențiale” în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care este în afara controlului autorităților constituționale, au avut loc pe 1 decembrie 1991, câștigător fiind declarat Igor Smirnov. Liderul transnistrean și-a reconfirmat mandatul de trei ori, deținând funcția timp de 20 de ani, până la finele anului 2011, când a fost înlocuit de Evgheni Șevciuk. Actualul lider separatist, Vadim Krasnoselskii, a câștigat alegerile din decembrie 2016 și candidează pentru un nou mandat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:4,63 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
16
Arhivă Radio Chișinău