Biroul permanent al Legislativului se convoacă de urgență în această dimineață, 4 octombrie

  • 04 Octombrie 2023 07:53
Biroul permanent al Legislativului se convoacă de urgență în această dimineață, 4 octombrie

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, anunță că a convocat pentru această dimineață, 4 octombrie, la ora 8.00, Biroul permanent al Legislativului, pentru ca deputații să se întrunească, tot astăzi, în ședință plenară, trasnmite Radio Chișinău.

Anunțul a fost făcut de șeful Legislativului pe Facebook la câteva ore după ce Curtea Constituțională  a admis sesizarea depusă de deputații fostului partid Șor, prin care fruntașilor acestei foste formațiuni politice li s-a permis să participe la alegeri.

Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a declarat pentru TVR Moldova că Parlamentul ar urma să opereze anumite modificări la legislație care ”pe deoparte să respecte decizia Curții, iar pe de altă parte să nu permită ca în acest scrutin electoral să participe cei care sunt finanțați din „sacoșă” din surse obscure sau cei care se fac vinovați de situația creată acum și care au dus la scoaterea înafara legii a unui partid politic”.

„Această soluție juridică vine pe deoparte să pună în aplicare decizia Curții, să pună în aplicare recomandările Comisiei de la Veneția, iar pe de altă parte să asigure și un drept egal respectării tuturor drepturilor electorale atât a cetățenilor, cât și a candidaților. Toți cei care candidează la funcțiile elective să fie pe picior de egalitate și să nu fie cineva avantajat, doar prin faptul că cineva prin mijloace ilegale încearcă să obțină puterea. Deja am văzut în cel puțin două scrutine locale în care banii au prevalat asupra interesului public și asupra principiilor și valorilor,” a mai spus Vasile Grădinaru.

Curtea Constituțională a anulat, pe 3 octombrie, articolul 16 (2) din Codul Electoral care interzice fruntașilor partidelor declarate neconstituționale să participe la alegeri pe un termen de până la 5 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău