Biroul Oval a devenit, în mandatul lui Trump, o zonă de acces liber pentru colaboratorii săi

  • 23 Februarie 2017 18:54
Biroul Oval a devenit, în mandatul lui Trump, o zonă de acces liber pentru colaboratorii săi

La o lună de mandat, Donald Trump ar putea fi cel mai "abordabil" președinte din istoria recentă a SUA, se arată într-o analiză a publicației Politico, potrivit căreia Biroului Oval s-a transformat dintr-un spațiu exclusivist, rezervat persoanelor de încredere ale președintelui, într-unul unde numeroși oficiali de la Casa Albă intră nestingheriți, în orice moment al zilei, fără a stabili în prealabil o întrevedere cu liderul american.

În articol se arată și că, dacă politica ușilor deschise a funcționat pentru Trump în lumea afacerilor, cadrul cu totul aparte al Biroului Oval ar putea să fie nepotrivit pentru acest stil de a conduce, iar rezultatul ar putea fi acela de a-i face pe colaboratorii săi apropiați — consilieri, asistenți și membri ai echipei de comunicare — să intre în competiție pentru a deveni "favoritul președintelui".

Asistentă a președintelui și director de comunicare al biroului pentru afaceri interguvernamentale, Omarosa Manigault, este una dintre persoanele care se bucură de un nivel de acces de care foarte puțini membri ai administrațiilor precedente aveau parte, au indicat surse din administrația prezidențială pentru Politico.

Manigault, care a fost una dintre concurentele favorite ale lui Trump în perioada când magnatul era gazda emisiunii "Ucenicul", nu are nevoie de programare sau permisiune ca să intre în Biroul Oval și să se consulte cu președintele.

Strategul-șef și consilierul principal al lui Trump, Steve Bannon, se bucură, la rândul lui, de dreptul de a discuta oricând cu președintele în biroul acestuia. Pe listă se mai află consilierul Stephen Miller, șeful de cabinet Reince Priebus, consilierul și ginerele lui Trump, Jared Kushner, și consilierul Kellyanne Conway.

Alți șase membri ai administrației au acces liber în Biroul Oval, mai notează Politico, precizând că "inclusiv unii membri de rang inferior ai administrației spun că primesc de la secretara lui Trump permisiunea de a intra în biroul prezidențial atunci când circumstanțele o cer". "Nimeni nu mi-a spus nu", a afirmat un angajat al noii administrații.

"Președintelui îi place să fie abordabil, inclusiv față de membrii echipei sale, și va continua să fie așa", a declarat pentru Politico o sursă de la Casa Albă.

Trump a afirmat în trecut că în echipa lui nu există o ierarhie oficială, dar asta înseamnă că la Casa Albă nu există o singură persoană care să controleze informația care ajunge în Biroul Oval, scrie publicația americană.

Oficiali republicani din afara administrației sunt de părere că această atitudine ar putea să nu fie benefică pentru un președinte cunoscut pentru capacitatea redusă de concentrare și pentru că ia deciziile instinctiv.

"Eu cred în modelul unui șef de cabinet autoritar care să îl deservească pe președinte și să se asigure că în atenția lui ajung doar subiectele care merită", a declarat un fost oficial din administrația George W. Bush.

Politico notează că Trump nu face decât să aplice la Casa Albă stilul de lucru pe care îl practica în birourile sale din Trump Tower, unde rar se întâmpla ca vreun colaborator să nu aibă acces la el.

Prin comparație, Barack Obama își folosea șeful de cabinet pe post de "filtru" care decidea cine și când poate intra în Biroul Oval.

Consilierii care aveau nevoie să discute cu președintele intrau în birou în grupuri, în ceea ce ultimul șef de cabinet al lui Obama, Denis McDonough, numea "ședințe pe mai multe niveluri", care aveau loc, de regulă, spre sfârșitul zilei de lucru, în baza unor programări făcute în prealabil.

Președintele George W. Bush avea un grup foarte restrâns de colaboratori cărora le acorda acces, dar le cerea să îi transmită apoi șefului său de cabinet tot ce au discutat cu el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău