Biroul Național de Statistică și Banca Națională, cu date diferite privind exporturile în România

  • 11 Aprilie 2018 12:22
Biroul Național de Statistică și Banca Națională, cu date diferite privind exporturile în România

Datele Biroului Național de Statistică (BNS) privind exporturile de mărfuri în anul 2017 arată foarte diferit față de cele prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM) în Balanța de Plăți. 

Diferențele de cifre pot fi de zeci și chiar sute de milioane de dolari. Asta pentru că BNS prezintă operațiunile de export sau import dintre Moldova și restul lumii după principiul țării de origine și include și bunurile pentru prelucrare/după prelucrare și vânzările magazinelor duty-free (la exporturi). În schimb Banca Națională le scoate din calcul, scrie Mold-Street.

Unde dispar 253 de milioane de dolari din exportul moldovenesc în România

De exemplu datele BNS arată că exporturile de mărfuri moldovenești în România au fost în anul 2017 de 600,6 milioane dolari, în creștere cu 17%, față de anul 2016.

Datele BNM arată însă că exportul real de bunuri din Republica Moldova în România a fost de 347 milioane dolari, adică cu 42% mai mic.

Explicația este că cele peste 253 de milioane de dolari diferență sunt de fapt bunuri pentru prelucrare/după prelucrare pentru care nu are loc schimbul dreptului de proprietate. În special e vorba de cabluri, fire și alte piese și componente pentru automobile.

Și în cazul altor parteneri comerciali din UE se atestă astfel de diferențe, unele destul de majore.

Continuarea pe mold-street.com.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău