BioNTech plănuiește să dezvolte un vaccin de tip ARN mesager împotriva malariei

  • 27 Iulie 2021 10:39
BioNTech plănuiește să dezvolte un vaccin de tip ARN mesager împotriva malariei

Compania farmaceutică germană BioNTech plănuiește să dezvolte în următorii ani un vaccin pe baza tehnologiei ARN mesager împotriva malariei, un studiu clinic în acest sens urmând să fie demarat până la finalul lui 2022, au anunțat luni reprezentanții companiei germane, potrivit DPA, citat de AGERPRES.

Vaccinurile bazate pe tehnologia acidului ribonucleic mesager (ARNm) se folosesc de instrucțiuni genetice ale virusului pentru a construi un fragment al virusului, împotriva căruia organismul declanșează răspunsul imunitar.

BioNTech a precizat că intenționează să dezvolte un vaccin sigur și cu o eficiență ridicată pe bază de ARN mesager, care să garanteze o imunitate pe termen lung împotriva malariei. Compania analizează totodată modalitățile de a instala o facilitate de producție în Africa, unde să poată fi fabricate vaccinuri de tip ARNm, se mai precizează în comunicat.

Compania germană, cu sediul în orașul Mainz, s-a asociat cu gigantul farmaceutic american Pfizer, dezvoltând împreună unul dintre primele vaccinuri pe baza ARN mesager împotriva noului coronavirus care au fost aprobate pentru utilizare la nivel global.

BioNTech a încasat venituri de 270,5 milioane de euro în 2020 doar de pe urma vaccinului împotriva COVID-19.

Malaria este o boală infecțioasă care poate pune viața în pericol, fiind provocată de paraziți transmiși la om prin înțepătura femelei țânțarului anofel. Poate fi prevenită și este tratabilă.

Cu toate acestea, malaria este considerată una dintre cele mai periculoase boli infecțioase din lume. În 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a înregistrat 229 de milioane de cazuri și peste 400.000 de decese asociate, cele mai multe în rândul copiilor cu vârste sub cinci ani.

Africa, unde s-au înregistrat 94% din totalitatea cazurilor recente de malarie, este pe departe continentul cel mai grav afectat de această maladie.

Oamenii de știință lucrează de mai multe decenii la crearea unui vaccin eficient împotriva malariei, dar niciunul nu a fost autorizat până în prezent. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău