Biolog chinez prins în SUA cu fiole ce ar avea MERS și SARS. Un raport FBI menționează „riscul de biosecuritate” reprezentat de China

  • 01 Aprilie 2020 19:12
Biolog chinez prins în SUA cu fiole ce ar avea MERS și SARS. Un raport FBI menționează „riscul de biosecuritate” reprezentat de China

La sfârșitul lui noiembrie 2018, cu mai bine de un an înainte de apariția primului caz de coronavirus la Wuhan, agenții de pe Aeroportul din Detroit au oprit un biolog chinez care avea în bagaj trei fiole etichetate cu „anticorpi”.

Biologul le-a spus agenților că un coleg din China l-a rugat să ducă recipientele unui cercetător de la un institut din SUA. Însă, după ce au analizat flacoanele, agenții au ajuns la o concluzie alarmantă, potrivit DIGI24.ro.

„Analiza inscripției de pe fiole și a recipientelor menționate i-a determinat pe inspectori să creadă că materialul din fiole ar putea fi MERS (Sindromul respirator coronavirus din Orientul Mijlociu) și SARS (Coronavirus asociat sindromului respirator acut sever)”, potrivit unui raport FBI neclasificat obținut de Yahoo News.

Raportul, redactat de Direcția Arme de Distrugere în Masă a FBI, nu menționează numele omului de știință chinez prins cu fiolele sau destinatarul din SUA.

 „Direcția Arme de Distrugere în Masă evaluează cercetători științifici străini care transportă materiale biologice nedeclarate și fără documente în SUA, care prezintă un risc la biosecuritatea țării”, se spune în raport.

Raportul, care a apărut cu mai mult de două luni înainte ca Organizația Mondială a Sănătății să afle de cazurile de pneumonie din Wuhan, care s-a dovedit a fi COVID-19, pare să facă parte dintr-o preocupare mai mare a FBI cu privire la implicarea Chinei în cercetarea științifică din SUA. În timp ce raportul se referă la cercetători străini, toate cele trei cazuri menționate implică cetățeni chinezi.

În cazul cu flacoane suspectate că ar conține SARS și MERS, raportul FBI menționează un alt document clasificat, marcat „FISA”, ceea ce înseamnă că include date adunate în conformitate cu Legea privind supravegherea informațiilor externe. Un alt document citat de raportul FBI menționează alte două cazuri în care biologi chinezi au fost prinși în timp ce încercau să introducă în SUA fiole cu tulpini de gripă și E. coli.

FBI nu precizează ce fel de risc de biosecuritate ar putea reprezenta aceste cazuri, dar Raina MacIntyre, profesor de biosecuritate de la Universitatea New South Wales din Sydney, spune că FBI pare îngrijorat cu privire la comiterea unor acte de bioterorism.

Îngrijorările cu privire la încălcarea măsurilor de biosecuritate de către China nu sunt noi. Epidemia de SARS din 2003 a fost urmată de o serie de accidente de laborator care au provocat mai multe infecții, printre care și opt cazuri de infectare la Institutul de Virusologie din Beijing.

„Au existat cazuri în trecut în care un virus gripal a scăpat din laborator din cauza gestionării greșite”, a spus Elsa Kania, de la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

Însă problema nu se limitează doar la cercetătorii chinezi, chiar dacă acele cazuri au fost evidente, a continuat ea. „Cu siguranță, este un risc de biosecuritate atunci când cineva transportă materiale într-o manieră clandestină, deoarece au existat mai multe incidente când acest lucru s-a întâmplat cu implicarea unor cercetători de alte naționalități.”

Dezvăluirile au fost făcute pe fondul unor tensiuni între Washington și Beijing privind sursa noului coronavirus. Președintele Donald Trump a numit SARS-CoV-2 „virusul chinezesc”, în timp ce Beijingul acuză că virusul a fost produs într-un laborator din SUA.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:4,12 m/s
Sun
2
Mon
4
Tue
7
Wed
7
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău