Bilanțul tragediei din Himalaya a crescut la 18 morți. Salvatorii încearcă să scoată zeci de oameni blocați într-un tunel

  • 08 Februarie 2021 15:52
Bilanțul tragediei din Himalaya a crescut la 18 morți. Salvatorii încearcă să scoată zeci de oameni blocați într-un tunel

Cel puțin 18 persoane au murit și alte 200 sunt în continuare date dispărute în urma tragediei provocate de viitura produsă de prăbușirea unui fragment dintr-un ghețar în Himalaya, scrie Agerpres, preluând AFP, prealuata de Agerpres.

200 de salvatori au fost mobilizați pentru reluarea căutărilor luni dimineață, a declarat un purtător de cuvânt al poliției de frontieră indo-tibetană (ITBP).

Cel puțin 200 de persoane sunt date dispărute și 18 cadavre au fost găsite, a declarat pentru presă premierul statului Uttarakhand, Trivendra Singh Rawat.

Majoritatea persoanelor dispărute lucrau la două centrale hidroelectrice de pe barajul Richiganga. Unele dintre victime au rămas prinse în două tuneluri blocate de ape, noroi și pietre.

12 persoane au fost salvate duminică din unul dintre tuneluri, însă există în continuare 25 până la 35 de persoane blocate în al doilea tunel, a declarat Piyoosh Rautela, responsabil pentru ajutorarea victimelor dezastrelor din statul Uttarakhand.

Dificultăți tehnice au împiedicat operațiunile de salvare în tunel, însă acesta a fost curățat pe o lungime de 90 de metri, fiind posibil accesul în interior, a declarat Vivek Kumar Pandey, un alt oficial local.

Enorma cantitate de apă a devastat valea râului Dhauliganga, distrugând tot ce se afla în calea sa, un complex hidroelectric fiind acoperit de ape, conform imaginilor surprinse de localnici îngroziți.

Locuitori din regiune au fost de asemenea luați de ape în timp ce se aflau cu animalele la păscut, au spus autoritățile.

Din cauza topografiei sale deluroase, regiunea în care s-a produs viitura este predispusă la astfel de dezastre naturale.

Experții sunt de părere că degradarea mediului înconjurător, provocată de lărgirea drumurilor și amenajarea de hidrocentrale, au făcut ca întreaga zonă să devină și mai vulnerabilă.

În iunie 2013, ploile torențiale cauzate de cel mai abundent sezon musonic din ultimii 90 de ani au provocat inundații catastrofale, soldate cu circa 6.000 de victime.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău