Bilanțul morților a urcat la 41 după luptele de la frontiera Kârgâzstan-Tadjikistan

  • 30 Aprilie 2021 19:03
Bilanțul morților a urcat la 41 după luptele de la frontiera Kârgâzstan-Tadjikistan

Bilanțul morților a urcat la cel puțin 41 vineri, la o zi după ce o dispută pentru accesul la apă a condus la ciocniri sângeroase la frontieră între trupele Kârgâzstanului și Tadjikistanului, relatează DPA, preluat de Agerpres.

Autoritățile au anunțat de asemenea peste 200 de răniți, în timp ce tensiunile sunt încă puternice între cele două foste republici sovietice.

Ultimele violențe au fost declanșate de instalarea unei camere de supraveghere miercuri de către tadjici. Grănicerii kârgâzi de lângă satul Kok-Tash au cerut oprirea acestei lucrări, apoi localnici din ambele țări s-au implicat aruncând pietre.

Situația s-a deteriorat joi când au avut loc schimburi de tiruri între părți și un avanpost militar tadjic a fost ars.

Vineri, Kârgâzstanul a acuzat trupele tadjice că folosesc lansatoare de grenade. Ministerul Sănătății de la Bișkek a anunțat 31 de morți și 154 de răniți.

Între timp, au fost raportați 10 morți și aproximativ 90 de răniți în Tadjikistan, potrivit website-ului Asia-Plus. Nu a existat o confirmare oficială a acestor cifre.

Zona de tensiuni este controlată de Kârgâzstan. Apa dintr-un canal alimentează un rezervor care este una dintre cele mai importante surse de apă pentru oameni în regiunea Batken. Dar Tadjikistanul susține că ar trebui să aibă acces la apă, citând hărți mai vechi.

Ambele țări au declarat de asemenea că speră să calmeze lucrurile. Kârgâzstanul a notat că trebuie să mute 20.000 de cetățeni în siguranță, pe fondul unor informații privind atacuri și incendierea de locuințe și magazine.

Rusia a chemat de asemenea la calm și s-a oferit să medieze.

Ambele țări au devenit independente după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. Cu toate acestea, disputele de-a lungul frontierei lor comune de aproape 1.000 de kilometri sunt obișnuite.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău