Bilanțul catastrofei aviatice de la Moscova: 41 de morți. Martorii, „traumatizați” de avionul aterizând în flăcări (VIDEO)

  • 06 Mai 2019 09:18
Bilanțul catastrofei aviatice de la Moscova: 41 de morți. Martorii, „traumatizați” de avionul aterizând în flăcări (VIDEO)

Cel puțin 41 de persoane au murit după ce un avion a aterizat de urgență pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova, în urma izbucnirii unui incendiu la bordul aeronavei de pasageri, informează BBC.

Doi minori și un membru al echipajului și-au pierdut viața după ce un incendiu a izbucnit la bordul aeronavei companiei Aeroflot, relatează presa rusă.

Un martor spune că este un „miracol” faptul că au supraviețuit atâtea persoane, 73 de pasageri și cinci membri ai echipajului aflându-se la bordul avionului.

„37 de persoane au supraviețuit – 33 de pasageri și patru membri ai personalului”, anunță un oficial din comisia de investigație, Yelena Markovskaya. Cinci persoane au fost internate în spital.

Aeroflot, compania aeriană națională a Rusiei, declară că aeronava a efectuat o întoarcere forțată la aeroport din cauza unor „motive tehnice”. Numeroase zboruri au fost deviate către alte aeroporturi.

Ce s-a întâmplat cu avionul?

Aeronava de tip Sukhoi Superjet-100 a decolat de la aeroportul Sheremetyevo cu destinația Murmasnk. Echipajul a emis un semnal de alarmă în urma unor „defecțiuni” care au apărut la scurt timp după decolare.

După aterizarea de urgență, motoarele aeronavei au fost cuprinse de flăcări pe pista aeroportului, afirmă compania Aeroflot într-un comunicat. Echipajul aflat la bord „a făcut tot posibilul pentru a salva pasagerii”, aceștia fiind evacuați în 55 de secunde, adaugă compania.

O listă a supraviețuitorilor identificați până acum a fost publicată, aceasta urmând să fie actualizată imediat ce apar noi informații.

Interfax citează o sursă care anunță că motoarele au izbucnit în flăcări în urma aterizării dificile, contrar relatărilor inițiale care informau că incendiul a izbucnit în timpul zborului. Potrivit presei din Rusia, aeronava nu a reușit să aterizeze din prima încercare.

Guvernatorul interimar al orașului Murmansk, Andrey Chibis, declară că familiile celor morți vor primi daune compensatorii în valoare de 11.630 de lire sterline fiecare, în timp ce victimele din spital vor primi 5.815 lire sterline fiecare.

Cum au supraviețuit pasagerii?

La scurt timp după aterizarea avionului, în mediul online au apărut filmări care arătau pasagerii folosind toboganele de urgență pentru a evacua aeronava cuprinsă de flăcări. Mikhail Savchenko susține că se afla la bordul aeronavei atunci când aceasta fost cuprinsă de flăcări pe pista aeroportului.

Bărbatul a publicat o filmare cu pasagerii care se îndepărtau de avionul în flăcări, spunând că „este în siguranță”. „Sunt viu și nevătămat”, adăuga acesta.

 

Unul dintre supraviețuitori, Dmitry Khlebushkin, afirmă că este foarte recunoscător echipajului de la bordul aeronaei.

„Doar datorită echipajului am supraviețuit”, a spus acesta jurnaliștilor.

Kristian Kostov, un fost concurent la ediția Eurovision din Bulgaria, a publicat detalii despre experiența terifiantă pe o rețea de socializare.

Kostov a scris că oamenii aflați pe aeroport au fost „traumatizați” de avionul aterizând în flăcări. Un alt martor, Patrick Horlacher, a declarat pentru BBC că a fost „șocat” să vadă avionul cuprins de incendiu, cu doar câteva minute înainte de îmbarcarea sa la bordul unui alt avion.

Autoritățile au demarat o anchetă pentru a afla circumstanțele care au dus la incident, potrivit presei din Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin ar fi fost informat despre accidentul aviatic și și-a exprimat condoleanțele pentru familiile victimelor.

Avionul, de tip Sukhoi Superjet-100, cuprins de flăcări se îndrepta spre orașul Murmansk, în nordul extrem al Rusiei. Autoritățile din regiune au anunțat trei zile de doliu în urma tragediei.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău