Bilanț tragic al fenomenelor extreme din România: Trei copii morți, unul dispărut, zeci de case inundate

  • 01 Iunie 2019 12:56
Bilanț tragic al fenomenelor extreme din România: Trei copii morți, unul dispărut, zeci de case inundate

Trupurile a trei dintre cei patru copii cu vârste cuprinse între 9 luni şi 6 ani luaţi de viitură la Sângeru, în Prahova, România, au fost găsite. Sâmbătă, a fost găsiţi fetiţa de 9 luni şi băitul de şase ani. Anterior, fusese găsită în stop cardio-respirator o fetiţă de trei ani, care nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Peste 100 de persoane au fost evacuate, 76 de locuinţe şi 132 de gospodării au fost afectate în urma inudaţiilor şi viiturilor produs de ploile abundente în judeţul Prahova, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din România.

Au fost inundații în Berceni, Valea Călugărească, Gherghiţa, Râfov, Albeşti Paleologu, Dumbrava, Câmpina, Sângeru, Lapoş, Urlaţi, Mizil, Sinaia, Ploieşti, Ceptura şi Bălţeşti, anunţă ISU Prahova, care a intervenit în cursul nopții cu motopompe, relatează Digi24.

În localitatea Lapoş, s-a produs o viitură care a afectat mai multe locuinţe, anexe gospodăreşti, autoturisme şi animale. Totodată, 100 de persoane au fost evacuate, acestea fiind cazate temporar la rude. În localitatea Valea Călugărească 29 de persoane au fost evacuate din calea apelor.

Unda de viitură a surprins şi localitatea Sângeru, unde o femeie şi 4 copii au fost luaţi de ape. Femeia a fost salvată, însă patru copii cu vârste cuprinse între 9 luni şi 6 ani au fost daţi dispăruţi.

Echipajele de pompieri au găsit un copil, în vârstă de 3 ani, care se afla în stop cardio – respirator, nu a răspuns mnevrelor de resuscitare, fiind declarat decedat.

Pe timpul nopţii, pompierii au monitorizat zonele inundabile şi cele afectate, respectiv, Lapoş şi Sângeru, verificând creşterea debitelor pe Cricovul Sărat şi afluenţii săi. Totodată, în comuna Sângeru s-au format şase echipe mixte, care au verificat dacă mai sunt persoane în locuinţele aflate în zona inundată.

În satul Radila au fost salvaţi 3 adulţi şi 4 copii, iar la Dârvari un adult a fost scos din viitură. În localitatea Sângeru, un copil de 5 ani a fost salvat, fiind surprins pe o insuliţă formata între malurile Cricovului Sărat.

În comuna Valea Călugărească, satul Dârvari, pe DJ 101F, din cauza unei viituri, un microbuz cu 25 pasageri a derapat într-un şanţ, fiind evacuaţi cu ajutorul salvatorilor.

În Sinaia, pompierii au acţionat pentru degajarea carosabilului inundat şi a unui autoturism surspins de de ploaia abundentă.

În municipiul Ploieşti, pompierii au evacuat apă dintr-o locuinţă şi două subsoluri (unitate de învăţământ şi Spitalul Judeţean).

162 pompieri militari cu 31 mijloace au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice de protecţie a comunităţilor precum şi pentru evacuarea apei din zonele inundate.

Preventiv, la nivelul judeţului au fost transmise mesaje de avertizare pentru populaţie, prin intermediul sistemului Ro-ALERT, la primirea avertizărilor de tip now casting de cod portocaliu şi roşu.

Zeci de case şi gospodării din judeţul Ialomiţa au fost inundate în urma ploilor abundente înregistrate pe durata codurilor portocaliu şi roşu emise în ultimele 24 ore pentru acest judeţ. În urma acestor situaţii de urgenţă nu s-au înregistrat, din fericire, victime.

Probleme sunt în comunele Săveni şi Mărculeşti.

Potrivit ISU Ialomiţa, pompierii militari, alături de membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, au acţionat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătâ pentru evacuarea apei din zeci de case şi gospodării.

S-au înregistrat probleme deosebite pe raza comunei Săveni, unde 35 de gospodării şi 2 case au fost inundate în urma ploilor abundente înregistrate.

În sprijinul populaţiei afectate au fost mobilizate forţe de la subunităţile inspectoratului cu 6 motopompe, 2 autospeciale de stingere, 4 autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi 13 cadre care au acţionat continuu pentru evacuarea apei. Intervenţia de evacuare a apei şi noroiului este în desfăşurare şi la această oră.

Probleme sunt şi la Mărculeşti unde pompierii de la Detaşamentul . Slobozia au intervenit pentru evacuarea apei din 4 gospodării şi 3 case inundate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
7,63 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:61 %
Vint:2,1 m/s
Tue
6 °C
Wed
10 °C
Thu
8 °C
Fri
4 °C
Sat
8 °C

Curs oficial BNM 24 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2607 0.0742
USD 17.8258 0.0539
RON 4.0097 0.0029
UAH 0.7287 -0.0006
RUB 0.2763 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău