Bilanț sumbru. SUA au depășit pragul de 200.000 de decese din cauza COVID-19

  • 23 Septembrie 2020 08:33
Bilanț sumbru. SUA au depășit pragul de 200.000 de decese din cauza COVID-19

Statele Unite ale Americii au înregistrat, de la începutul pandemiei până în prezent, peste 200.000 de decese asociate coronavirusului, potrivit datelor Universității Johns Hopkins, scrie Agerpres.

"COVID va fi a treia cauză de deces în acest an în SUA, mai mult decât accidentele, accidentele vasculare cerebrale și Alzheimer", a scris pe Twitter Tom Frieden, fost director al Centrului de prevenire și combatere a bolilor (CDC). "Noi subestimăm acest virus pe riscul nostru și pe riscul celor pe care îi afectează deciziile noastre".

Numai cancerele și bolile cardiovasculare vor ucide anul acesta în SUA mai mulți oameni decât COVID-19, deși bilanțul real al victimelor și al îmbolnăvirilor - peste 6,9 milioane conform datelor oficiale - este subestimat din cauza testării insuficiente.

În ultima săptămână, aproximativ 5.300 de oameni infectați cu SARS-CoV-2 au murit în SUA, față de 2.000 în Uniunea Europeană, unde epidemia se intensifică din nou, după valul din primăvară. 

Însă cum în prezent distribuția geografică a îmbolnăvirilor în SUA este mai echilibrată față de situația din primăvară și nu mai provoacă scene de spitale saturate văzute atunci la New York, pandemia nu mai pare să fie în centrul preocupărilor președintelui Donald Trump, aflat în campanie electorală pentru alegerile din 3 noiembrie.

În pofida circulației foarte active a virusului, liderul de la Casa Albă nu are în vedere instituirea de noi restricții și mizează pe aprobarea unui vaccin până în luna octombrie. ''Vom distribui un vaccin, vom învinge virusul, vom pune capăt pandemiei și vom intra într-o nouă eră inedită de prosperitate, de cooperare și pace'', a susținut marți Donald Trump în mesajul său înregistrat adresat Adunării Generale a ONU.

Totuși, dozele unui eventual vaccin sigur și eficace vor fi foarte limitate în primele luni, iar până în al doilea trimestru al anului viitor, când teoretic ar trebui să poată fi produse suficiente doze pentru vaccinarea celor 330 de milioane de americani, în ritmul actual s-ar putea înregistra în SUA alte zeci de mii sau chiar sute de mii de decese provocate de COVID-19.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău