Bijuterii imperiale și un safir impunător, vedete ale licitațiilor tradiționale de la Geneva
-
07 Mai 2021 19:10
Bijuterii împodobite cu 38 de safire somptuoase, purtate odată de fiica adoptivă a lui Napoleon, și cel mai mare safir din Cașmir, care a aparținut moștenitoarei fabricilor de bere Guinness, se vor întrece în strălucire la tradiționalele licitații din mai de la Geneva, informează vineri AFP.
În programul acestor licitații organizate la 11 și 12 mai de cele două mari case Sotheby's și Christie's sunt incluse mai multe bijuterii istorice.
Cu ocazia comemorării a 200 de ani de la moartea lui Napoleon, Christie's va propune nouă bijuterii imperiale împodobite cu safire și diamante, care provin din colecția fiicei sale adoptive, Stéphanie de Beauharnais.
Cele nouă piese, inclusiv o tiară (cu o valoare estimată între 140.000 și 250.000 de franci elvețieni; între 154.000 și 275.000 de dolari americani; între 128.000 și 228.000 de euro), un colier (între 180.000 și 320.000 de franci elvețieni) și o pereche de cercei (între 30.000 și 45.000 de franci elvețieni), ''au rămas în aceeași familie de la momentul în care i-au fost oferite lui Stéphanie de Beauharnais, cu ocazia căsătoriei sale la Palatul Tuileries'', a declarat pentru AFP Marie-Cécile Cisamolo, specialistă în bijuterii la Christie's.
Cu toate că rar se întâmplă să mai fie văzute astfel de bijuterii în frumoasele saloane ale înaltei societăți europene, nu există nicio îndoială că diadema își va găsi cumpărător, potrivit expertei. ''În acest moment, vedem o mulțime de asiatici cărora le place să poarte aceste bijuterii prestigioase, la evenimente importante din viața lor'', a adăugat ea.
Nu mai puțin de 38 de safire originare din Sri Lanka au fost utilizate pentru a crea acest set la începutul anilor 1800.
Pe lângă valoarea lor istorică, aceste bijuterii de mare finețe au și o valoare intrinsecă datorită albastrului lor natural, safirele fiind supuse de obicei unui tratament termic pentru a le accentua culoarea.
Această colecție istorică include, de asemenea, o importantă coroană de safir a Mariei a II-a, regina Portugaliei (jumătatea secolului al XIX-lea), decorată în centru cu un remarcabil safir birmanez (cu o valoare estimată între 170.000 și 350.000 de franci elvețieni).
Diadema regală pe Instagram
Un alt punct culminant al licitațiilor, la propunerea Sotheby's, este cel mai mare safir din Cașmir care a fost licitat vreodată (cu o valoare estimată între 2 și 3 milioane de dolari). Această piatră neîncălzită de 55,19 carate este de un foarte frumos albastru catifelat, la fel ca toate safirele din această regiune.
După descoperirea lor la începutul anilor 1880, exploatarea safirelor din Cașmir a durat doar cinci ani, între 1882 și 1887, ceea ce face ca aceste pietre prețioase să fie unele dintre cele mai râvnite de pe piață, potrivit casei de licitații.
Piatra de formă ovală este montată într-o broșă din anii 1930 alături de un alt safir din Cașmir, de 25,97 carate. Broșa provine din colecția lui Maureen Constance Guinness (1907-1998), o figură emblematică din înalta societate britanică și moștenitoare a celebrei familii de berari irlandezi.
Printre celelalte piese istorice scoase la licitație săptămâna viitoare, Sotheby's oferă de asemenea o diademă regală, păstrată timp de mai bine de 150 de ani în cadrul Casei de Savoia. Această bijuterie compusă din unsprezece perle naturale și diamante, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și cu o valoare estimată între 1 și 1,5 milioane de dolari, apare pentru prima dată pe piață.
Bijuteria este totodată o capodoperă a ingeniozității, diadema putând fi separată în două părți, ceea ce oferă posibilitatea de a fi purtată ca un colier, a explicat pentru AFP Benoit Repellin, director de vânzări la Sotheby's în Geneva.
Această diademă regală apare pe piață pe fondul unei ''cereri globale fără precedent'' pentru acest tip de bijuterii, în special de origine regală, potrivit casei de licitații. Acest interes este sporit în special în Asia, unde colecționarii, adesea tineri, au cumpărat o treime dintre diademele prezentate de Sotheby's în ultimii cinci ani.
Dornică să atragă o nouă generație de cumpărători, compania a creat special pentru această licitație un filtru Instagram ce permite tuturor să se fotografieze purtând diadema, într-un decor dintr-un somptuos palat italian.
În categoria pietrelor mari, Christie's propune un diamant alb rectangular de 100,94 carate (cu o valoare estimată între 12 și 18 milioane de dolari), numit ''The Spectacle'', tăiat dintr-un diamant brut de 207,29 carate, descoperit în 2016 în Iacuția (Siberia orientală) de grupul Alrosa din Rusia.
Există, de asemenea, și variante mai ieftine. Cum ar fi un pandantiv cu un smarald în formă de pară de 104,40 carate, montat de Harry Winston, propus de Sotheby's (cu o valoare estimată între 1 și 1,5 milioane de dolari). Acesta are o ''greutate cu adevărat excepțională pentru smaralde, care este o piatră mai fragilă'', după cum a explicat Repellin.
Sursa: AGERPRES